ČNB prodloužila intervence, potrvají minimálně do první poloviny roku 2017

Česká národní banka v nové prognóze zhoršila letošní odhad vývoje české ekonomiky na 2,7 procenta. Naopak zlepšila výhled růstu hrubého domácího produktu pro příští rok na tři procenta, potvrdil po jednání bankovní rady její guvernér Miroslav Singer. Bankovní rada zároveň konstatovala, že neukončí režim devizových intervencí dříve než v roce 2017 a že za pravděpodobné vidí ukončení kurzového závazku v první polovině roku 2017.

V předchozí listopadové prognóze ČNB počítala letos s růstem o 2,8 procenta a v roce 2017 o 2,9 procenta. Zatímco ČNB tak svůj odhad vývoje zhoršila, Evropská komise ve své zimní makroekonomické prognóze ho naopak zlepšila. Podle ní totiž poroste letos český hrubý domácí produkt o 2, 3 procenta, čímž se udrží nad souhrnným ekonomickým vývojem EU, který má růst o 1,9 procenta.

Česká národní banka dále počítá s tím, že v prvním čtvrtletí roku 2017 s inflací dvě procenta a ve druhém čtvrtletí 2017 s inflací 2,1 procenta. V minulé prognóze odhadovala, že inflace bude v prvním i druhém čtvrtletí 2017 na 2,2 procenta.

„Podle prognózy růst české ekonomiky v letošním roce znatelně zpomalí, a to vlivem dočasného snížení hrubé tvorby kapitálu, do něhož se promítne především propad vládních investic financovaných z evropských fondů,“ uvedl Singer. Ekonomiku podle něj nadále podporují uvolněné domácí měnové podmínky. Příznivě k ekonomickému vývoji přispívají i další pokles ceny ropy a zvyšující se zahraniční poptávka, dodal guvernér.

Rizika pro vývoj odhadovaný centrální bankou jsou podle Singera zhruba
vyrovnaná. „Významným obousměrným zdrojem nejistoty je vývoj cen ropy,“ řekl Singer.

obrázek
Zdroj: ČT24

Ministerstvo financí pak ve své nové makroekonomické prognóze nadále počítá s letošním růstem české ekonomiky o 2,7 procenta. Odhad růstu reálného HDP za loňský rok MF zlepšilo proti říjnové prognóze ze 4,5 procenta na 4,6 procenta. Pro rok 2017 počítá s růstem ekonomiky ve výši 2,6 procenta. 

Režim intervencí potrvá zřejmě až do první poloviny 2017

Bankovní rada ČNB zároveň konstatovala, že neukončí režim devizových intervencí dříve než v roce 2017 a že jako pravděpodobné vidí ukončení kurzového závazku v první polovině roku 2017. Dosud centrální bankéři přitom hovořili o tom, že režim intervencí neopustí dříve než kolem konce roku 2016. Důvodem posunutí závazku je vývoj inflace.

Inflace se stále nachází pod dvouprocentním inflačním cílem ČNB. Podle zveřejněné prognózy dojde k udržitelnému plnění inflačního cíle v průběhu prvního pololetí 2017. Prognóza zároveň předpokládá stabilitu tržních úrokových sazeb na stávající velmi nízké úrovni. V roce 2017 pak odhady ČNB počítají s nárůstem tržních úrokových sazeb.

S ohledem na uvedené skutečnosti lze nyní vyloučit ukončení závazku dříve, než ho předpokládá prognóza, tedy začátkem roku 2017.
Miroslav Singer
guvernér České národní banky

Guvernér dodal, že potřeba udržovat měnové podmínky uvolněné přinejmenším v dosavadním rozsahu tak přetrvává.

Centrální bankéři tak podle něj diskutovali i o možném zavedení záporných úrokových sazeb. „Naše měnové podmínky mírně přitvrzují kvůli uvolňování měnové politiky Evropské centrální banky. Debatovali jsme využití úrokové míry, ale nejsem schopen nyní říci něco více jiného,“ uvedl Singer. Podle něj další možná opatření budou záviset také na vývoji tržních podmínek.