Řekové vybírají miliony na penzích za mrtvé důchodce

Atény – Zřejmě stovky milionů eur stojí řeckou pokladnu vyplácení penzí takzvaným falešným důchodcům. Ministr práce Jorgos Kutromanis odhaduje, že se na řeckém rozpočtu přiživuje na 40 tisíc nepravých důchodců. Ministerstvo ale takové praktiky prý zarazí a požene podvodníky před soud.

Už včera ministerstvo financí oznámilo, že spustí sčítání důchodců. Cílem je odhalit, kolik penzí pokladna proplácí nezákonně. Policie už také shromažďuje videozáznamy z bankovních automatů, aby zjistila, kdo si vybírá peníze z podezřelých účtů.

V Řecku média pravidelně informují o podvodech s penzemi. Pozůstalí často pobírají důchod ještě poté, co jejich příbuzní již zemřeli. Obětí podvodů je například i hlavní důchodová pojišťovna IKA, která nedávno zjistila, že vyplatila 1,8 milionu eur 1 400 osobám narozeným před rokem 1920, které jsou ale již léta po smrti.

Policie dnes zatkla sedm zaměstnanců IKA, kteří jsou podezřelí z toho, že pojišťovnu v průběhu osmi let různými způsoby obrali na příspěvcích pro sebe, své příbuzné či známé o šest milionů eur. Při domovní prohlídce u jednoho z nich policisté objevili 960 tisíc eur v hotovosti. Mezi podezřelými je i žena, která si pro sebe zařídila sociální dávky na dvě nezaopatřené děti, ačkoli je bezdětná. 

Řecko čelí již několik let hrozbě bankrotu a je závislé na finanční pomoci zemí eurozóny a Mezinárodního měnového fondu, aby mohlo nějak splácet své dluhy. Atény byly nuceny v posledních dvou letech snížit důchody a platy státních zaměstnanců až o 40 procent. Podle Kutromanise není přitom vyloučeno, že stát bude muset přistoupit k dalšímu snižování mezd a penzí, pokud nenastane v příštích letech hospodářský růst.