Obchody zažily rok hojnosti, tržby rostly nejvíc od roku 2008

Obchody zažily rok hojnosti (zdroj: ČT24)

Tržby obchodníků loni vzrostly meziročně o 5,9 procenta, což je nejrychlejší tempo za sedm let. Po listopadovém růstu 6,8 procenta však v prosinci, kdy vrcholí nákupy okolo Vánoc, mírně zvolnily meziroční růst.

Přestože by srovnání listopadového a prosincového růstu na první pohled vyznívalo v neprospěch vánočního měsíce, podle ekonoma Komerční banky Marka Dřímala výsledek 6,7 procenta mírně překonal jejich očekávání. „Je vidět, že spotřebitelům se v posledních měsících opravdu daří,“ okomentoval Dřímal.

„Musíme vzpomenout, že jsme v prosinci loňského roku pracovali o jeden den víc než před rokem. To statistiku zkresluje. Po očištění o tyto kalendářní vlivy maloobchod rostl o 5,5 procenta. Ani to ale není k zahození,“ doplnil Jiří Cihlář z Next Finance.

Celý rok 2015 lze z pohledu tuzemského maloobchodu označit jako rok hojnosti.
Radomír Jáč
hlavní ekonom Generali Investments CEE

Za celý rok 2015 maloobchodní tržby vzrostly o 5,9 procenta, což je ve srovnání s rokem 2014 v podstatě dvojnásobná dynamika, upozornil hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler. „Spotřebitelský sentiment tak setrvává velmi silný z důvodu příznivého vývoje na trhu práce, růstu mezd, nízké inflace a dalšího propadu cen pohonných hmot, který bude dynamiku maloobchodních tržeb povzbuzovat i letos,“ dodal Seidler.

Ekonomika se bude ochlazovat, tržby ale budou růst

Analytici uvádějí, že domácí spotřeba bude tahounem ekonomického růstu i v letošním roce. Za celý rok by maloobchodní tržby měly růst kolem čtyř procent a poptávka by měla přispět i k růstu inflace. Podle Cihláře se očekává i růst tržeb 6,5 procenta. „První polovina roku by přitom měla být podstatně lepší než druhá. Ekonomika se totiž bude v průběhu roku ochlazovat,“ doplnil. 

Ceny pohonných hmot na začátku letošního roku také zřejmě zůstanou ještě na nízkých úrovních, takže čeští spotřebitelé se můžou těšit na nižší účty u čerpacích stanic. Díky tomu budou moci domácnosti zvyšovat své úspory, nebo naopak své výdaje.
Daniela Milučká
analytička Raiffeisenbank

Hlavní ekonom Roklen Lukáš Kovanda ale zároveň upozornil, že značný optimismus spotřebitelů zapříčiňuje poměrně vzácná kombinace faktorů, která se ovšem dříve či později stane minulostí. „Jde o kombinaci levných a dále zlevňujících pohonných hmot, v podstatě nulové inflace a zrychlujícího růstu mezd, jenž má navíc ještě nabrat na obrátkách,“ uvedl.

Jáč: Tak silný růst se letos možná nezopakuje (zdroj: ČT24)

Nejrychleji rostoucí položkou byl benzin a nafta

Loni nejvýrazněji rostly tržby hned v únoru, kdy obchodníkům vzrostly o 7,3 procenta. Naopak nejpomalejší tempo růstu bylo v srpnu a činilo 3,5 procenta.

Prodej pohonných hmot loni vzrostl o osm procent a byl nejrychleji rostoucí položkou maloobchodu. Výrazněji rostly tržby za pohonné hmoty naposledy v roce 2008, kdy stouply o 13,1 procenta. V samotném prosinci se zvýšily tržby za prodej benzinu a nafty o 12,5 procenta meziročně více.

Tržby za nepotravinářské zboží loni vzrostly o 6,8 procenta, za potraviny obchodníci utržili o 3,9 procenta více než v roce 2014. Nejvyšší, téměř pětinový růst (19,7 procenta) zaznamenaly tržby za zboží prodávané přes internet či prostřednictvím zásilkové služby.