Řekové nepracují, vytáhli transparenty. Při střetech létaly i zápalné lahve

V souvislosti s celodenní generální stávkou v Řecku vyšly do ulic Atén desetitisíce lidí. Protestují proti chystané reformě v oblasti sociálního zabezpečení. Řecká policie se už střetla s mladými demonstranty, kteří házeli zápalné lahve a kameny. Policisté použili slzný plyn. Zemědělci se měli do stávky zapojit traktory a zablokovat silnice.

Kvůli stávce byly zrušeny lety, zastavily se trajekty a veřejná doprava, byly uzavřeny školy, soudy i lékárny a v nemocnicích zůstal jen nezbytný personál pro nouzové případy. Pochodu v centru Atén se zúčastnilo asi 20 tisíc stoupenců odborů, dalších 10 tisíc osob včetně okolo tisícovky právníků se účastnilo dalších demonstrací. Na bezpečnost dohlížely desítky policistů, jejichž cílem bylo zabránit nepokojům, ke kterým v Aténách při podobných protestech v minulosti docházelo.

Ve středu se přidali novináři, kteří rovněž vyhlásili 24hodinovou stávku. „Stávkují také právníci, překladatelé, protože součástí návrhů je také zdanění odborníků, kteří mají vyšší odborné schopnosti, případně se živí sami. Tam se mluví o zdanění až padesát procent,“ uvedl politolog Thomas Kulidakis.

Pro vládu levicového premiéra Alexise Tsiprase jde o významnou zkoušku, protože protesty jsou namířené proti jejím chystaným prvním krokům. Kabinet se snaží akci prezentovat jako nátlak na mezinárodní věřitele, kteří reformy požadují.

Podle odborníka na Řecko Yiannise Korečka ale lidé viní Tsiprase. „Makedonská univerzita v Soluni provedla před zhruba deseti dny výzkum a zdá se, že Tsipras absolutně ztrácí politickou podporu. 75 procent Řeků, kteří ho volili, je nespokojeno s vládou. Počet lidí, kteří jsou spokojeni s kroky vlády, je zhruba necelých deset procent,“ upřesnil Koreček.

Kulidakis zmínil, že stávky se stupňují od listopadu. „Poté, co skončila sezona, se Řekové vydali opět stávkovat. Skončily sezonní práce a tím pádem se zvyšuje nezaměstnanost,“ řekl. Koreček dodává, že je to ale obraz, který se děje pětkrát až desetkrát ročně. Označuje to za poměrně běžný prostředek vyjádření vůle mezi občany, který se praktikoval i před krizí. „Cílem je narušit infrastrukturu. To se daří, protože doprava nefunguje. Pokud byste navštívil Atény a pokusil se dostat z bodu A do bodu B, je to mimořádně komplikované,“ upřesnil Koreček.

Většinu Řeků stmeluje odpor k reformě, jež se má dotknout aktivního obyvatelstva. Mají si totiž připlácet na sociální pojištění, ale očekávat nižší penze. Řekové hodlají kromě stávky masově demonstrovat.

Traktory vyjely na silnice už v lednu

Koncem ledna už proti úsporným opatřením protestovali zemědělci. Do blokády zapojili údajně okolo dvaceti tisíc traktorů. Obdobný nástroj by měli protestující použít i nyní. Farmáře znepokojuje rovněž snaha vlády podstatně snížit dotace do zemědělství. Zemědělci tradičně tvoří voličskou základnu opoziční konzervativní Nové demokracie. Členové levicové vlády se nechali slyšet, že farmáři všeobecně dotací spíše zneužívají na úkor ostatní společnosti.

Poslední průzkumy veřejného mínění ukazují, že vládní strana Syriza ztrácí několik procentních bodů na opoziční konzervativce z Nové demokracie.