EU ukončila obchodní válku o dovoz hovězího z USA a Kanady

Štrasburk - Evropská unie dnes ukončila skoro čtvrt století trvající obchodní válku se Spojenými státy a Kanadou týkající se hovězího masa. Zákaz na dovoz hormonálně upraveného hovězího z těchto dvou zemí zůstává v platnosti, na oplátku ale budou zvýšeny kvóty na dovoz vysoce jakostního masa stejného druhu. Novou dohodu shválili europoslanci.

Evropská unie na svůj trh pustí maximálně 50 000 tun hovězího masa z USA a Kanady ročně, které není nijak hormonálně ošetřené. V současnosti to je asi 26 500 tun. „Jde o oboustranně výhodné řešení,“ řekla Godelieve Quisthoudtová-Rowohlová, která tuto záležitost v europarlamentu měla na starosti. Předseda Zemědělského výboru EP Paolo de Castro ujistil, že maso bude splňovat nejvyšší standardy kvality.

Pro české spotřebitele to znamená, že by hovězí maso na tuzemském trhu mohlo zlevnit. „Tím, že se zvýší konkurenční prostředí v rámci Evropské unie, tak by mělo dojít k nějakému poklesu cen masa,“ myslí si agrární analytik Petr Havel. Pro české chovatele to ale už tak dobrá zpráva není - americké steaky nejspíš stlačí výkupní ceny hovězího.

Spor se táhl od konce osmdesátých let. Kvůli obavám o zdraví Evropanů Brusel dovoz hovězího masa ošetřeného některými růstovými hormony zakázal v roce 1988. Toto opatření nejvíce postihlo Spojené státy a Kanadu, které ho proto v roce 1996 napadly u Světové obchodní organizace. Ta jim povolila uvalit obchodní sankce na výrobky z EU v hodnotě asi 128 milionů dolarů ročně. Mezi evropskými potravinami, na které se trest vztahoval, byly výrobky z hovězího a vepřového masa, francouzský sýr roquefort, čokoláda, džemy nebo čerstvé lanýže.

EU a Spojené státy se před necelými třemi lety dohodly na postupném zmírňování sankcí na evropské výrobky a navyšování kvót pro dovoz hovězího bez hormonů. Spojené státy své sankce zrušily loni na jaře.

Vydáno pod