Kvůli kritice EU nebude ČR dočasně žádat o proplácení dotací

Praha - Česko nebude do června žádat Evropskou komisi o zpětné proplacení peněz, které stát vyplácí příjemcům dotací z evropských fondů. Příjemci dotací ale budou dostávat peníze bez změny dál. Důvodem opatření jsou výtky komise vůči tuzemskému auditnímu a kontrolnímu systému. Na pozastavení žádostí do Bruselu upozornil Český rozhlas Radiožurnál.

Opatření se týká čerpání z Evropského fondu pro regionální rozvoj, největšího strukturálního fondu EU, z něhož do České republiky proudí většina unijních peněz. „Je to jen technické opatření. Podobně to má asi 80 operačních programů v celé Evropské unii,“ uvedla mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Jana Jabůrková. Náměstek ministra pro místní rozvoj Daniel Braun přitom již koncem minulého týdne uvedl, že celkové pozastavení přílivu peněz ze strukturálních fondů EU do Česka nehrozí.

Nespokojenost bruselských úředníků má napravit přesun auditu z řídících orgánů jednotlivých operačních programů na ministerstvo financí. Úřad Miroslava Kalouska tak převezme auditní pravomoc nejen z regionů, ale i z ostatních ministerstev.

„Na ministerstvu financí budeme přesouvat audity, nikoliv kontrolu. Řídící a manažerská kontrola zůstává na resortech a regionálních radách, tedy u poskytovatelů dotací. Evropská komise má z důvodu velkého počtu auditních zjištění k výkonu těchto kontrol zásadní výhrady. Ministerstvo pro místní rozvoj a řídící orgány v termínu do června přijmou nápravná opatření,“ uvedl Jakub Haas z tiskového oddělení ministerstva financí.

V Česku se v poslední době objevují problémy s čerpáním peněz z fondů. Hodně potíží má ministerstvo školství kvůli programu Vzdělání pro konkurenceschopnost. U něj reálně hrozí, že by ČR mohla o peníze přijít. Evropská komise už kvůli problémům před časem pozastavila vyplacení 1,2 miliardy korun. Z programu by ČR mohla získat až 53 miliard korun a nyní se Praha snaží zabránit tomu, aby se celý program kvůli pochybením v ČR zastavil.

V období 2007 až 2013 může Česko získat z Bruselu zhruba 26,7 miliardy eur. To je podle současného kurzu uváděného ministerstvem pro místní rozvoj 788,7 miliardy korun. Příjemci dotací už z této částky dostali 313,2 miliardy, tedy kolem 40 procent. Dotace úřady vyplácí nejdříve ze státního rozpočtu, Brusel proplácí tyto peníze až zpětně.

Vydáno pod