Pojistných podvodů bylo v roce 2011 jako hub po dešti

Praha – Pojistných podvodů v roce 2011 vyplulo na povrch v rekordní hodnotě 840 milionů korun, což je o 34 procent více než předloni. Specialisté prověřovali přes 6 600 podezřelých škod. Údaje podala Česká asociace pojišťoven (ČAP). Za pojistný podvod může pachateli hrozit až desetiletý trest odnětí svobody. S lepšími výsledky může pomoct nový systém SVIPO, který pojišťovnám umožní vzájemné vyměňování nformací.

Každý sedmý případ pojistné události je podvod

  • Největší počet pojistných podvodů byl tradičně odhalen v pojištění motorových vozidel, kde pojišťovny vyšetřovaly o 47 procent podezřelých případů více. Klesla ale uchráněná hodnota na jeden odhalený případ.
  • V pojištění majetku a odpovědnosti celková prokázaná hodnota meziročně stoupla o 58 procent. Tento nárůst byl zapříčiněn odhalením několika závažných případů podvodu v pojištění podnikatelů, ve kterém nárokované hodnoty dosahují zpravidla vysokých částek.
  • Poměrně značný nárůst hodnoty odhalených podvodů vykázaly pojišťovny v pojištění osob, kde celkovému počtu 1 046 odhalených případů odpovídala prokázaná hodnota překračující 82 milionů korun.

Pro intenzivnější boj s pojistným podvodem nově využijí pojišťovny zákonnou možnost výměny informací o protiprávním jednání prostřednictvím Systému pro výměnu informací o podezřelých okolnostech (SVIPO), provozovaného ČAP. SVIPO umí odhalit pokud se některé osoby v pojistných událostech obecně vyskytují příliš často ať třeba ve stejných nebo různých rolích.

„Cílem systému není nahradit dosud užívané systémy a metody na úrovni jednotlivých pojišťoven, ale systematicky odhalovat podvody, které jsou páchány napříč trhem,“ tvrdí výkonný ředitel ČAP Tomáš Síkora.

Pojistný podvod je trestný čin, za který české soudy každým rokem odsoudí stovky pachatelů. Výše trestu se odvíjí od výše způsobené škody. Soud může za spáchání pojistného podvodu udělit maximálně desetiletý trest.