Ruská ekonomika v krizi

ČT24

ČT24
pondělí 22. prosince 2014 Šimon

Alcron a Degustation Boheme Bourgeoise mají hvězdu od Michelina

Velikost textu:
aktualizováno 14. 3. 2012 19:50

Paříž/Praha - Pražské restaurace Alcron v hotelu Radisson a Degustation Bohême Bourgeoise získaly jednu hvězdičku v letošním vydání gastronomického průvodce Michelin. Poprvé v historii tak získali toto prestižní ocenění dva čeští šéfkuchaři: Roman Paulus z restaurace Alcron a Oldřich Sahajdák z Degustation Bohême Bourgeoise. 

Alcron v hotelu Radisson
Alcron v hotelu Radisson
Otevřít galerii
  • Alcron v hotelu Radisson zdroj: Alcron http://img.ct24.cz/cache/140x78/article/34/3386/338557.jpg?1331716432
  • La Degustation Bohême Bourgeoise autor: Tomáš Krist, zdroj: ISIFA/Lidové noviny http://img.ct24.cz/cache/140x78/article/34/3386/338558.jpg?1331716766
  • Degustation Boheme Bourgeoise autor: Tomáš Krist, zdroj: ISIFA/Lidové noviny http://img.ct24.cz/cache/140x78/article/34/3386/338559.jpg?1331716811
  • Restaurace Alcron v hotelu Radisson autor: Viktor Chlad, zdroj: ISIFA/Lidové noviny http://img.ct24.cz/cache/140x78/article/34/3386/338560.jpg?1331717048

O udělení michelinských hvězd dvěma českým podnikům informoval mluvčí české pobočky Michelinu Daniel Cahel. Průvodce, který se na trhu poprvé objevil v roce 1982, nabízí výběr hotelů a restaurací v mnoha cenových kategoriích. Nejlépe oceněné restaurace získají tři hvězdičky, což podle hodnocení Michelina znamená, že se dané místo vyplatí navštívit už jenom kvůli této restauraci.

Vladimír Poštulka, spisovatel a gurmet-kritik:

"Každý nositel michelinské hvězdy se okamžitě dostává do vyšší kategorie ve své branži a profesi a ocenění si pak s sebou nese už celý život."

"Moc to pro mě znamená. Hodně lidí nám nevěřilo a kolikrát jsme byli i na vážkách, jestli všechno děláme správně. Nakonec jsme v tom pokračovali a teď je to velké zadostiučinění," uvedl pro ČT Sahajdák. "Michelin je samozřejmě třešnička na dortu. Budeme se ale hlavně snažit pracovat a vařit tak, jak vaříme doteď, protože jsme evidentně šli tou správnou cestou," dodal Paulus.

Udělení Michelinovy hvězdy bude bez pochyby znamenat pro restaurace i ekonomický přínos. "Každá jedna hvězda znamená zvednutí ročního obratu asi o jeden milion euro. Jisté je, že tam o hosty nebude nouze," podotkl Poštulka.

Michelin pochválil i SaSaZu, Le Terroir, Aromi a Divinis

Průvodce Michelin Main Cities of Europe 2012 vychází v angličtině a zahrnuje 3 600 zařízení, z nichž je 2 100 restaurací a 1 500 hotelů ve 44 městech dvaceti evropských zemí. Z českých restaurací se v něm dále objevily ty, které získaly ocenění Bib Gourmand znamenající "dobré jídlo za přijatelné ceny". Z loňského roku toto ocenění obhájily restaurace SaSaZu, Le Terroir, Aromi a Divinis a nově ho obdržely restaurace Sansho a Monastery.

SaSaZu
SaSaZu
Více fotek
  • SaSaZu zdroj: SaSaZu http://img.ct24.cz/cache/140x78/article/34/3386/338576.jpg
  • Le Terroir zdroj: Le Terroir http://img.ct24.cz/cache/140x78/article/34/3386/338578.png
  • Restaurace Aromi autor: Tomáš Krist, zdroj: ISIFA/Lidové noviny http://img.ct24.cz/cache/140x78/article/34/3386/338586.jpg
  • Gastronomie zdroj: www.bocusedor.com http://img.ct24.cz/cache/140x78/article/30/2996/299539.jpg

Podle zakladatele a vydavatele průvodce Grand Restaurant Pavla Maurera se udělením dvou hvězdiček Česko opět dostává na špičku mezi východními státy, respektive státy v minulosti ovládanými Sovětským svazem.

Průvodce se zaměřuje na obchodní klientelu a turisty navštěvující významná evropská města. Dostupný je v tištěné podobě a na webové stránce Viamichelin.com, kterou ročně navštíví více než 400 milionů lidí. K dispozici jsou i speciální aplikace pro iPhone pro celou Evropu. K dispozici bude od čtvrtka na pultech vybraných knihkupectví za zhruba 500 korun (22,90 eura).

La Degustation Boheme Bourgeoise

  • vznikla v roce 2006 jako první degustační restaurace v Česku
  • spolumajitelem a šéfkuchařem je Oldřich Sahajdák, hlavní sommeliérkou je Klára Kollárová
  • restaurace se specializuje na klasickou českou kuchyni z konce 19. století (menu je sestaveno z receptur Marie B. Svobodové z roku 1894), nabízí i mezinárodní degustační menu; 
  • v letech 2009 a 2010 restarace vyhrála českou anketu Maurerův Grand Restaurant, loni získala čtvrté místo; 
  • v roce 2010 získala Cenu Jaroslava Vašaty určenou pro úspěšný český gastronomický koncept; 
  • restaurace je součástí gastronomického konceptu Ambiente; 
  • Sahajdák (nar. 1975) má profesní zkušenosti z Německa, Itálie, Portugalska, Nového Zélandu i prestižních kuchařských kurzů Amerického kulinářského institutu (C.I.A.), pracoval v několika restauracích Ambiente. 

Restaurace Alcron v hotelu Radisson Blu Alcron

  • hotel Alcron byl otevřen v roce 1932. Jeho investorem, stavitelem a architektem byl Alois Krofta 
  • v roce 1948 byl hotel znárodněn a po roce 1990 zrestituován. Budovu získala rakouská společnost CROWN WSF Co., která začala s rekonstrukcí, později uzavřela dohodu o řízení hotelu se společností Radisson SAS. V roce 1998 byla rekonstrukce dokončena 
  • restaurace Alcron se pravidelně umísťuje v TOP 10 žebříčku nejlepších restaurací v průvodci Maurerův výběr Grand Restaurant (v roce 2009 se umístila na 1. místě), je také několikanásobným držitelem ocenění Americké akademie pro pohostinství v New Yorku Five Star Diamond Award; 
  • šéfkuchařem hotelu je Roman Paulus (ročník 1975), držitel titulu Kuchař roku 2009/2010 
  • Paulus, který do Alcronu přišel v roce 2008 z pražského hotelu Hilton, kariéru zahájil začátkem 90. let v Rakousku, působil ve známém hotelu Savoy v Londýně a na zaoceánské lodi Queen Elisabeth II.

Česko už slávu michelinských hvězdiček zná. V březnu 2008 toto ocenění jako první restaurace ve střední a východní Evropě dostalo Allegro hotelu Four Seasons a její italský šéfkuchař Andrea Accordi, kterému se ocenění povedlo i třikrát obhájit. Loni však odešel do Petrohradu.

Zdroj: ČT24, ČTK

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.