Olympiáda zvedla ceny hotelů v Londýně na dvojnásobek

Londýn – Olympiáda v Londýně se sice bude konat až na přelomu července a srpna, už teď je ale jasné, že si za ubytování v době jejího konání návštěvníci metropole pořádně připlatí. Studie ukázala, že se ceny zvýšily v porovnání s loňským rokem na dvojnásobek. Celosvětově se přitom ceny za ubytování zvýšily o pouhá 4 procenta.

Když si nyní objednáte v Londýně hotel na srpen, zaplatíte v průměru o 102 procent více než ve stejném měsíci loni. Vyplývá to alespoň ze studie serveru Hotels.com. Stejná studie odhaduje, že se průměrná cena za hotelový pokoj v létě vyšplhá na 213 liber, tedy více než 6 tisíc korun.

Výkyvy v cenách vyvolané významnými událostmi nejsou ničím neobvyklým. Na ceny za ubytování působí i pohyby měnových kurzů. Britští turisté podle průzkumu zaznamenali zvýšení cen ve více než dvou třetinách oblíbených destinací. Zdražilo podle nich 69 z 88 měst nebo prázdninových resortů rozmístěných po celém světě.

David Roche, prezident společnosti Hotels.com

„Celý soubor faktorů, včetně pohybů měn a nárůstu počtu obchodních cest, tlačil ceny vzhůru v době, kdy mělo mnoho lidí těžkosti s placením svých účtů doma.“

Hotelový pokoj v nově zrekonstruovaném zámku Herálec.
Zdroj: ČT24

Na ceny hotelů útočí politika i katastrofy

Zdražování ubytování nicméně zdaleka není celosvětový fenomén. Turbulence řecké ekonomiky například srazily ceny hotelů v Aténách o 10 procent. Po ničivém zemětřesení a následné tsunami, které zasáhly Japonsko v březnu loňského roku, zlevnilo ubytování v Hirošimě o 16 procent a v Kyotu o 11 procent.

Nezanedbatelný vliv na ceny ubytování měly i protesty v rámci tzv. arabského jara. V Egyptě kvůli tomu propadly ceny ubytování o 22 procent, v Libanonu o 21 procent a Katar hlásí zlevnění ubytování dokonce o 27 procent. O něco lépe dopadl Tunis, kde ceny hotelů klesly v průměru o 9 procent.