Se snímky se podvádělo i v Temelíně. Nevylučuji tlak ze strany ČEZu, říká Drábová

Drábová: Tediko podvádělo se snímky i v Temelíně (zdroj: ČT24)

Ve čtvrtek se po pěti měsících opět rozjel první blok jaderné elektrárny Dukovany. Původně dvouměsíční odstávka se protáhla kvůli tomu, že se přišlo na manipulaci s rentgenovými snímky svarů – vše tak muselo projít důkladnou kontrolou. A se snímky se podvádělo i v Temelíně, prohlásila šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Dana Drábová v Otázkách Václava Moravce a naznačila, že za tlakem na manipulaci snímků může stát samotný ČEZ.

  • Roční výroba elektřiny v Jaderné elektrárně Dukovany loni klesla v důsledku odstávek o 18 procent na 12,6 terawatthodiny (TWh). Dukovany tak dodaly do sítě nejméně proudu za posledních 17 let.
  • Elektrárna má instalovaný výkon 2040 megawattů. Při plném provozu pokrývá pětinu celkové spotřeby elektřiny v ČR.
  • Ztráty z neplánových odstávek Dukovan podle vyjádření ředitele výrobní divize ČEZ Ladislava Štěpánka z 8. ledna společnost odhaduje na jednotky miliard korun.

„Osobní pocit naštvanosti ve mně zůstává,“ říká Drábová na adresu nedostatečných kontrol polostátní energetické společnosti ČEZ v obou jaderných elektrárnách – v Dukovanech i Temelíně.

Dukovany tak trochu usnuly na vavřínech a přestaly se starat o aspekt, který se velmi těžko měří, ale který je velmi důležitý – a to je úcta, pokora a respekt k tomu zařízení.
Dana Drábová
šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB)

Problémy v Dukovanech začaly loni v září, když byly při prověrce dokumentace nalezeny nekvalitní rentgenové snímky svarů. Blok číslo dvě kvůli tomu energetici neplánovaně zastavili v noci na 18. září a o den později zůstal stát i třetí výrobní blok. K tomu se protáhla odstávka bloku číslo jedna, která měla skončit v říjnu.

Dodavatel pro dodavatele

Kontroly těchto svarů a tedy i jejich snímkování měla na starosti chomutovská firma Tediko. Ta byla dodavatelskou firmou pro společnost Škoda jaderné strojírenství, která má uzavřenou smlouvu přímo s ČEZem.

Podle Drábové není zcela jasné, zda za manipulaci se snímky mohou pouze zaměstnanci Tedika, nebo jestli zde byl určitý tlak přímo ze strany ČEZu, který chtěl, aby byly kontrolní odstávky co nejkratší a ztráta zisku tedy co nejmenší.

„Myslím, že to byla kombinace obojího. Vzhledem k tomu, že prakticky u všech pracovníků Tedika, kteří prováděli kontroly, se nějaké pochybení objevilo, bude to spíše systémová chyba,“ připouští Drábová s tím, že pokud takový pokyn od ČEZu skutečně přišel, je velmi nepravděpodobné, že by se to někdy dokázalo.

obrázek
Zdroj: ČT24

Šéfka SÚJB zároveň dodává, že kontroly prováděla společnost Tediko i v Temelíně, a i tam došlo k manipulaci se snímky svarů. „Na Temelíně bude potřeba přesnímkovat několik tisíc svarů, ale proti Dukovanům se dá řada věcí udělat za provozu a nebyly objevené falšované snímky na svarech, které by si žádaly odstavení bloků,“ říká Drábová.

Podle člena dozorčí rady ČEZu Lukáše Wagenknechta vedení společnosti už připravilo plán, jak do budoucna podobným manipulacím zabránit. „Nová opatření se týkají ověřování kvalifikace zaměstnanců, revize dodavatelského systému nebo například využití dceřiných společností při údržbě elektráren,“ říká Wagenknecht.

Kvůli potížím se snímky byla už podána dvě trestní oznámení, jedno podal ČEZ, druhé SÚJB. Záležitostí se zabývá i vyšetřovací komise ČEZ.

Nešlo o svary na jaderných částech

Drábová upozorňuje, že veškeré svary, u kterých se na kontrolách podvádělo, jsou na nejaderných částech elektráren. Nejsou tedy z hlediska bezpečnosti tím nejzásadnějším. I z tohoto důvodu na nich provádí SÚJB kontroly pouze namátkově a na podvodné snímkování proto nepřišel.

Ani po kauze s Tedikem ale nehodlá úřad svůj systém kontrol nijak měnit. Jaderné části elektráren budou i nadále spadat pod skutečně důkladné kontroly, nad těmi nejadernými by ale měl více dohlížet samotný ČEZ. Jakožto garant bezpečnosti by měl být směrem k dodavatelům mnohem důslednější. 

„Problém, který se krok po kroku začal prohlubovat a rozšiřovat, jsou dodavatelé dodavatelů a subdodavatelé dodavatelů, kdy to někdy jde až do tří nebo čtyř vrstev. Na kvalitu dodavatele, který je na čtvrté úrovni řetězce, je už velmi těžké dohlédnout,“ uvedla Drábová s tím, že její úřad bude usilovat o to, aby měl ČEZ vždy jenom jednoho dodavatele. 

Ing. Dana Drábová, PhD. vystudovala Fakultu jadernou a fyzikálně inženýrskou ČVUT, obor dozimetrie a aplikace ionizujícího záření. Na stejné fakultě pak získala v roce 2000 doktorát v oboru jaderná fyzika. Od roku 1999 je předsedkyní Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. V letech 2006 až 2009 rovněž předsedala asociaci západoevropských jaderných dozorů (WENRA). Drábová je od roku 2010 místostarostkou obce Pyšely a v krajských volbách na podzim 2016 bude dvojkou na kadidátce STAN ve Středočeském kraji.

Šéfka SÚJB Dana Drábová
Zdroj: Luboš Pavlíček/ČTK
Vydáno pod