Díky 3D až na vrchol Mount Everestu. V budoucnu ale bude i pomáhat

Virtuální realita skrze 3D technologie (zdroj: ČT24)

Čeští studenti a vědci mají vůbec poprvé možnost seznámit se s posledními výdobytky virtuální reality. Díky ní mohou zdolat nejvyšší horu světa nebo se ponořit do hlubin moře bez potápěčské výstroje. Význam 3D technologií je ale větší. V budoucnu by mohl pomáhat zejména lidem s určitým handicapem.

Zdolat nejvyšší horu světa lze díky 3D technologiím jen v tričku a se speciálními brýlemi. I přesto se ale virtuální horolezec musí po cestě brodit sněhem a zvládat nástrahy. Ve 3D prostoru však i ti méně zdatní zvládnou vylézt až na vrchol.

„Zajímavý je ten přechod. Tam jdete po žebříku nad roklinou, vidíte pod sebe, můžete se volně rozhlížet. Je na tom fascinující ta volnost toho pohledu,“ popsal své dojmy virtuální horolezec Martin Rychlík.

„Při zpracování toho dema se použilo na 300 tisíc hi-res fotografií té samotné hory z různých úhlů, aby to člověk mohl vidět v podstatě odkudkoliv,“ říká Igor Staněk, šéf technického vývoje pro Evropu, Afriku, Střední východ americké společnosti NVIDIA.

Čtyři místnosti plné poslední verze virtuální reality se do Česka dostaly úplně poprvé. Cíleně ke studentům a vědcům, kteří ve svých laboratořích s 3D prostorem také pracují.

„Čím dál větší význam mají aplikace tohoto v oblastech, kde by to člověk vůbec nečekal, což mohou být do budoucna hodně asistivní technologie, to znamená pomáhat ať už stárnoucí populaci, nebo naopak mladým s nějakým handicapem,“ dodává Tomáš Pitner, vědecký ředitel vědecko-technického parku CERIT z Masarykovy univerzity v Brně.