Rekordní rok pro zemědělce: zisk zdvojnásobili na 16,4 miliardy

Praha - Čeští zemědělci mohou oslavovat. Loňský rok byl pro ně podle statistiků rekordně úspěšný, připsali si totiž zisk 16,4 miliardy korun, což je oproti roku 2010 více než dvojnásobek. Loňský zisk je nejlepší od roku 1998, kdy Český statistický úřad tento údaj sleduje. České zemědělství je zejména díky evropským dotacím od vstupu do Evropské unie ziskové. Zatím nejvyššího zisku obor dosáhl v roce 2008, kdy se hospodařilo s přebytkem 10,1 miliardy korun.

„Loňský hospodářský výsledek je vynikající, ale je to první velká vlaštovka,“ uvedl prezident Agrární komory Jan Veleba, který poukázal na to, že celkový zisk oboru za posledních 20 let činí jen 27,8 miliardy korun a průměrný roční zisk odvětví od roku 1991 dosahuje 675 milionů Kč.

Příznivě pro farmáře se loni vyvíjely také ceny zemědělských komodit. Celková produkce zemědělského odvětví vyjádřená v běžných základních cenách loni podle předběžných údajů ČSÚ činila 117,45 miliardy korun, z toho rostlinná produkce obnášela 68,6 miliardy korun a živočišná produkce 43,6 miliardy korun.

Veleba ovšem nadšení z rekordních zisků mírní. Podle něj by farmáři potřebovali víc takto úspěšných sezón, aby mohli být trvale spokojení. „Je tam hluboký vnitřní dluh. Tomu odpovídají i mzdy v zemědělství, které jsou v průměru 17 900 korun,“ popsal situaci v oboru prezident komory.

Za vysoké zisky mohou úspěšné sklizně

„V rostlinné výrobě došlo u většiny komodit ke zvýšení produkce díky značnému nárůstu sklizní. Výjimkou byly brambory, kde i přes vyšší výrobu značně poklesly výrobní ceny,“ uvedl ČSÚ. Celková živočišná produkce byla v roce 2011 meziročně vyšší. Klesla produkce prasat, drůbeže a vajec, ale zvýšila se produkce mléka.

Na loňském úspěchu zemědělců se podílela hlavně rostlinná výroba (58,4 procenta), přičemž nejvýznamnější zastoupení na rostlinné produkci měly obiloviny (45,9 procenta) a technické plodiny (25,4 procenta). Veleba upozornil, že loňský rok byl z hlediska úrody výjimečný. „Mimořádně příznivé přírodní podmínky se těžko budou opakovat,“ podotkl šéf zemědělců Veleba. „Za několik desetiletí to byl nejúrodnější rok,“ dodal.

Ilustrační foto
Zdroj: Oli Scarff/ISIFA/Getty Images

Zároveň však upozornil, že v odvětví, kde by měly být největší zisky, tedy v živočinšné produkci, farmáři příliš nevydělávali. „Jsou zde pracovní místa a přidaná hodnota, vyrábí se zde potraviny. Zisk zde ale není skoro žádný,“ poznamenal Veleba. Živočišná produkce byla zastoupena na produkci zemědělského odvětví v běžných základních cenách 37,1 procenta, nejvýznamnější podíl na živočišné produkci představovaly produkce mléka (48,5 procenta) a chov jatečních prasat (20,3 procenta). 

Zemědělcům hojně pomohly dotace

Podle ředitele odboru statistiky zemědělství, lesnictví a životního prostředí ČSÚ Jiřího Hrbka takřka třetinu příjmů zemědělců dnes tvoří dotace z Evropské unie a národního rozpočtu. Bez nich by obor byl ztrátový. Celkový objem agrárních dotací podle ČSÚ meziročně vzrostl takřka o dvě miliardy korun na 32,4 miliardy Kč. V období před vstupem Česka do EU hospodařili zemědělci vesměs se ztrátou.

Rozhovor s Janem Velebou (zdroj: ČT24)