ČSA už vás do Atén nevezmou, redukce linek pokračuje

Praha – České aerolinie (ČSA) upravily letový řád platný od konce března. Zrušily v něm stovky letů, například redukovaly na polovinu spoje do Barcelony či Madridu, omezily také lety do Amsterdamu, Düsseldorfu, Vilniusu a Rigy. Úplně končí linky do Atén, Helsinek, Sofie, Skopje nebo Tbilisi. Uvedla to dnešní Mladá fronta Dnes (MfD). ČSA tak prý vychází vstříc zájmu své dominantní klientely, již tvoří především Rusové.

„Kapacita směrem na západ výrazně převyšovala poptávku cestujících z východu,“ uvedla mluvčí ČSA Hana Hejsková s tím, že aerolinky tak jen naplňují úpravy, které oznámily už na lednové tiskové konferenci. Tehdy ČSA deklarovaly svůj zájem stát se leteckým mostem mezi Východem a Západem. Firma proto otevírá nové linky do Ruska, obnovuje také letové spojení s italskými Benátkami. Posílí i spojení s Paříží nebo Kyjevem.

„ČSA se chtějí více orientovat na ruský trh, což si myslím, že je vcelku v pořádku, protože potenciál tam je. Je to rozumný podnikatelský záměr,“ říká Ondřej Moravanský, analytik Cyrrus.

S rušením linek mají problémy hlavně prodejci letenek a cestovní kanceláře. ČSA nabízejí vrácení peněz či rezervaci na jiný termín. To ale nemusí kvůli předplacenému hotelu lidem vyhovovat. Koupit si teď novou letenku je totiž podstatně dražší než před pár týdny. „Lidé dávali často přednost ČSA kvůli tomu, že na rozdíl od nízkonákladových společností neměnily příliš letový řád, a měli jistotu, že skutečně odletí,“ řekl Josef Trejbal z portálu letuska.cz.

Podle prodejců letenek se navíc ČSA s častými změnami letových řádů začínají chovat jako nízkonákladové společnosti. Podle Trejbala tak cestující ztrácí jistotu stálých a po určitou dobu neměnných spojů. Vedení společnosti ale tvrdí, že zrušené linky nevydělávají, a tak kvůli nim nechce prohlubovat ztrátu. V současné době totiž aerolinky hledají strategického investora, který by jim pomohl dostat se z dlouhodobých hospodářských problémů. Ve hře jsou údajně dva zájemci, k prodeji firmy ale letos nedojde.