Cestovní kanceláře prodávají první dovolené na tento rok

Praha – Letní dovolená je sice ještě daleko, avšak cestovní kanceláře už prodávají první dovolené na tento rok. Zájem lidí o zájezdy se slevou za včasný nákup je větší než v předchozích letech. Více se prodávají levné pobyty v Chorvatsku a také zájezdy do Turecka a Tuniska. Většina cestovních kanceláří nabízí zlevněné zájezdy do konce března. Zvýšený zájem si prodejci vysvětlují zkušeností lidí z loňského roku, kdy v nabídce zlevněných dovolených na poslední chvíli nebylo z čeho vybírat.

Ceny zájezdů zůstávají většinou stejné jako loni. Ušetří rekreanti, zvyklí trávit dovolenou na  řeckém poloostrově, protože cestovní kanceláře nabízí tyto zájezdy až o patnáct procent levněji. Zvýšený zájem ale necítí. Klienti zřejmě vyčkávají, jak se bude vyvíjet ekonomická situace v zemi.

„Aktuálně máme prodanou zhruba třetinu letní kapacity. V případě nejoblíbenějších destinací jako je Turecká riviéra, Tunisko či Španělsko prodeje přesahují 40 procent,“ říká obchodní ředitelka cestovní kanceláře Firo-tour Pavlína Pešová.

Návrat turistů nečeká ani Egypt, který kvůli pouličním nepokojům a demonstracím přišel o značné příjmy z turistického ruchu už minulou sezónu. Po znepokojujících zprávách v médiích, po obsazení kempu na Sinaji a braní rukojmích, považují Češi Egypt za zemi nestabilní a pro turisty nebezpečnou. Naopak lidé, kteří kvůli krizi na Blízkém východě v loňském roce raději odpočívali v klidném Španělsku nebo Itálii, se opět vrací například do Tuniska.

First minute zájezdy (zdroj: ČT24)