ŘLP chystá miliardový tendr na systém pro navigaci letadel

Praha – Tendr za přibližně miliardu korun chystá státní podnik Řízení letového provozu (ŘLP). Investovat chce do systému pro navigaci letadel, hodlá tedy vyměnit software i hardware, včetně vybavení řídícího sálu. Podnik tendr vyhlásí ještě v prvním pololetí. S odvoláním na mluvčího ŘLP Richarda Klímu o tom informuje dnešní vydání deníku E15.

Na nový systém by měl podnik přejít v letech 2016 a 2017, vydržet má minimálně do roku 2030. Většinu peněz zaplatí ze svých zdrojů, na zbytek si vezme úvěr. „Zatím jsme si nadefinovali stovky požadavků, které budou poskytnuty případným dodavatelům,“ konstatuje Klíma. Soutěž bude otevřená, přihlásit se mohou společnosti z celého světa, dodal ředitel ŘLP pro investice Petr Fajtl.   

Dosavadní systém Eurocat 2000 od společnosti Thales, za který podnik zaplatil rovněž zhruba miliardu korun, přestává přes řadu vylepšení vyhovovat potřebám provozu. Systém funguje od roku 2001, kdy Českou republiku přelétlo zhruba 310 tisíc letadel. Loni to bylo přes 710 tisíc strojů. Výhledy do budoucna navíc hovoří o dalším růstu, uvedl deník.   

Státní podnik Řízení letového provozu České republiky vznikl v lednu 1995. Poskytuje veřejné letecké služby uživatelům vzdušného prostoru České republiky a na letištích Praha - Ruzyně, Brno - Tuřany, Ostrava - Mošnov a Karlovy Vary. V roce 2010 společnost zvýšila hrubý zisk téměř o dvě třetiny na 203 milionů korun.