Sobotka vyzval vládu, aby zvýšila minimální mzdu

Praha – Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka vyzval vládu, aby od 1. července začala zvyšovat minimální mzdu o 400 až 500 korun ročně. Podle něj je nutné mzdu zvyšovat každý měsíc, aby vláda dohnala posledních pět let, kdy minimální mzda stagnovala. Minimální mzda by měla podlé šéfa ČSSD plnit ochrannou roli, tedy bránit tomu, aby lidé, kteří za ni pracují, neklesli pod hranici chudoby, a měla by také motivovat k práci. Nyní se ale podle Sobotky svírají nůžky mezi minimální mzdou a sociálními dávkami, takže tato její funkce mizí.

Minimální mzda, za kterou teď podle Sobotky pracuje kolem 100 tisíc lidí, činí 8 000 korun měsíčně. V posledních pěti letech stagnovala i přesto, že o více než 13 procent stoupla inflace a průměrné mzdy. I proto by se měla vláda podle Sobotky k valorizaci minimální mzdy vrátit. „Při valorizaci by měla přihlížet k růstu průměrných mezd a k inflaci. Vyhraje-li ČSSD volby, bude tato kritéria při zvyšování minimální mzdy brát v úvahu,“ dodal.        

Sobotka rovněž poukázal na to, že kupní síla lidí s minimální mzdou je na Slovensku, v Polsku a Maďarsku, tedy v zemích srovnatelných s Českem, vyšší. Rozumná minimální mzda podle něj také omezuje šedou ekonomiku. Sobotka na brífinku uvedl, že v letech 2001 až 2006, kdy vládla ČSSD, se prý minimální mzda zvýšila z pěti tisíc na 7 955 Kč. V posledních pěti letech prý ale rostla jen o hanebných 45 korun, dodal Sobotka.

Podle Táni Švrčkové z tiskového oddělení ministerstva práce a sociálních věcí jsou ovšem představy o razantním zvyšování minimální mzdy mimo ekonomickou realitu. „Ministerstvo připravilo návrh na zvýšení minimální mzdy od letošního ledna, vláda ho ale zamítla, protože to současná ekonomická situace nedovoluje,“ podotkla Švrčková. 

Tisková konference ČSSD (zdroj: ČT24)