Země EU prodaly Řecku zbraně za miliardu eur

Brusel – Když země EU v roce 2010 dojednávaly první masivní pomoc pro Řecko, tak mu zároveň prodaly zbraně za miliardu eur. S odvoláním na data o udělených licencích o tom píše server EU observer. Největší obchod udělala Francie, když prodala zadluženému Řecku vojenská letadla za 794 milionů eur, rakety za 58 milionů a přístroje za 19 milionů. Zbraně ale prodávaly i Německo, Nizozemsko nebo Itálie.

Tehdejší představitelé řeckého ministerstva obrany sice v roce 2010 uvedli, že na něj ostatní členské státy nečiní tlak, aby kupovalo jejich zbraně výměnou za záchranný balík. Podle agentury Reuters nicméně jeden zdroj blízký tehdejšímu premiérovi pod podmínkou anonymity podotkl, že sice nikdo neříkal, aby si Řekové koupili kvůli pomoci zbraně od nich, prý ale bylo jasné, že by pak měli od těchto zemí větší podporu. 

Nizozemsko s Německem, které patří k „advokátům“ úspor, Řecku prodaly hlavně vozidla a elektroniku za 90 milionů eur. U Itálie šlo zase o letecké díly a střelné zbraně za 52 milionů eur a u Španělska o chemikálie za 33 milionů eur.   

Řecko teď v rámci dojednávání dalšího záchranného balíku ve výši 130 miliard eur musí přistupovat k drastickým škrtům a reformám, které se dotýkají i výdajů na obranu. Atény ale podle serveru přesto stále zůstávají jedním z největších kupců zbraní v regionu kvůli hrozbě, kterou v jejich očích představuje sousední Turecko.