Lorencová: Soudy si privatizaci OKD přehazují už sedm měsíců

Privatizací OKD se soudy zabývají už sedm měsíců způsobem, že si celou kauzu přehazují. Podle novinářky Jany Lorencové tak soudy umožnily, že nyní mohlo dojít nečekanému prodeji stoprocentního podílu ve firmě RPG Byty, pod níž spadá 43 tisíc bývalých bytů OKD. Bakalově firmě totiž prý věnovaly čas na přípravu prodeje novému vlastníkovi.

„Byty přinášejí relativně vysoké zisky a je přinejmenším s podivem, že dochází, k čemu dochází, že společnost je prodána novému vlastníkovi,“ uvedla novinářka Jana Lorencové, která se kauzou bytů OKD dlouhodobě věnuje a nyní je poslankyní za hnutí ANO. Přestože má svou teorii, jak se to celé událo, nechce riskovat, že by ji někdo mohl napadnout z neobjektivního postoje.

Hodnotí nicméně jako podivné, že tak velká kauza, která představuje značný finanční rozsah, připadá na obvodní soudy. „Soud, který se zabývá podle mě podvodnou privatizací celého OKD, neudělal žádný krok, kterým by kauzu řešil. V podstatě soudy mezi sebou přehazují celou záležitost jako horký brambor. Sedm měsíců nebylo nařízené jednání, přitom na výsledek čeká i Evropská komise, která se privatizací rovněž zabývá,“ upozornila v pořadu Události, komentáře.

Lorencová: Soud měl řešit privatizaci, neudělal žádný krok (zdroj: ČT24)

Efekt sněhové koule

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) označil prodej bytů za morální a podnikatelské selhání Zdeňka Bakaly. Podnikatel podle něj „definitivně porušil svůj opakovaný veřejný příslib, že se bude o bytový fond starat a v případě zájmu umožní prodej bytů jejich nájemníkům.“ Lorencová vyzdvihuje  jednu kuriozitu, a to, že se slibem Bakal přišel ve svých hornických novinách, později se prohlášení objevilo v dalších médií.

Lorencová upozorňuje, že se nikomu nechce pojmenovat úplný prapůvod kauzy. „Připadá mi to jako sněhová koule která se nabaluje na miniaturní kamínek a v závěru už je obrovská a nikdo už neví a zapomíná se na to, jak a čím celá privatizace bytů OKD začala,“ zmínila.

„Dnes se každý ohání tím, že Bakala je gauner. Poukazuje se na premiéra Sobotku, který byl v roce 2004 u toho, když se OKD doprivatizovávalo. Jenomže kolik gaunerů muselo být před Bakalou, aby mohlo dojít k tomu, čemu došlo?“ ptá se. Zdůrazňuje přitom jeden důležitý prvek příběhu, a to když na začátku velké privatizace management OKD podal privatizační projekt a učinil z bytových jednotek, které do této kategorie ale nespadaly, byty služební.

Nájemníci se obávají dalšího postupu

Spekuluje se nyní, jaký bude další osud nájemníků RPG bytů. Mluvčí Roman Frkous za Zdeňka Bakalu ujistil, že práva nájemníků zůstanou zachována. „Postavení nájemníků se prodejem společnosti žádným způsobem nemění. Jejich nájemní smlouvy platí dál, jejich smluvní stranou nadále zůstává společnost RPG Byty.“

Společnost získala byty od své mateřské firmy RPG Industries, spoluvlastněné Zdeňkem Bakalou. Ta je koupila od státu v roce 2004 spolu s těžařskou firmou OKD za 4,1 miliardy korun. V privatizační smlouvě se zavázala, že v případě prodeje bytů je nabídne přednostně nájemníkům za netržních podmínek, k čemuž nikdy nedošlo. 

Vydáno pod