Tři bývalí manažeři Olympusu obviněni z falšování zpráv

Tokio – Kauza účetních podvodů v japonské společnosti Olympus se pomalu rozkrývá. Prokurátor obvinil šest lidí, z toho tři bývalé manažery firmy, z falšování finančních zpráv. Množí se rovněž spekulace, že by vyšetřování mohlo být rozšířeno i na další osoby. Skandál kolem Olympusu vypukl loni v říjnu, když vyšlo najevo, že několik vedoucích pracovníků firmy v uplynulých 13 letech vytvořilo systém, který v účetnictví podniku maskoval rozsáhlé investiční ztráty. Skandál by mohl Olympus zruinovat. Tržní hodnota firmy od října klesla o 48 procent.

Obvinění si od tokijského prokurátora vyslechli bývalý předseda Tsuyoshi Kikukawa, bývalý viceprezident Olympusu Hisashi Mori a bývalý šéf audititngu Hideo Yamada. Všichni tři obvinění byli již minulý měsíc zatčeni. „Žaloba může vzbudit další obavy z toho, že šlo o organizovaný podvod,“ upozornil Mitsushige Akino z Ichiyoshi Investment Management. „Investoři nebudou chtít akcie, jako jsou tyto,“ dodal.

Skandál doléhá na firmu velmi tíživě. Propadá se její tržní hodnota a hrozí jí také vyškrtnutí z tokijské burzy. Tři ze čtyř analytiků oslovených agenturou Bloomberg doporučují investorům akcie Olympusu raději prodat. Obavy z dalších dopadů žaloby má i sama firma. „Považujeme žalobu za vážnou a budeme se snažit posílit způsob, kterým je naše společnost vedena a kontrolována,“ napsala firma ve svém dnešním prohlášení.

Soud se zřejmě protáhne

Soudní řízení se podle odborníků může značně táhnout. V Japonsku není výjimkou, že verdikt padne až po smrti hlavních aktérů sporu. „Dá se očekávat, že to řízení bude velice dlouhé, možná i několik let,“ míní japanolog Jan Sýkora.

Na účetní podvody v rozsahu 1,7 miliardy dolarů (téměř 35 miliard korun) loni upozornil bývalý generální ředitel Olympusu Michael Woodford. Signály, že by firma mohla mít problémy s hospodařením, se už nicméně objevily v roce 2008, kdy firma interně potrestala za účetní machinace jednoho ze zaměstnanců. Ten se s ní dodnes soudí.

Vydáno pod