Prázdné řecké bankomaty? Čechům to nevadí, tvrdí cestovky

Praha – Až do 6. července budou zavřeny všechny řecké banky a denní limit pro výběr bankomatu byl stanoven na 60 eur na den (cca 1600 korun), prohlásil tamní premiér Alexis Tsipras. Cestovní kanceláře ale dodávají, že Češi na dovolené současnou řeckou krizi prakticky neřeší. V jihoevropské zemi by měl navíc fungovat pro mezinárodní karty výběr z bankomatu bez omezení. A Češi s potížemi navíc počítali předem a řada z nich si s sebou vzala hotovost nebo jsou na pobytech s plnou penzí.

„Žádný z našich klientů to neřeší, volali jsme ráno delegátům. Většina klientů letěla s all inclusive, s vybranou hotovostí v Česku a obecně žádný z klientů na místě nehledá bankomat nebo směnárnu,“ uvedl mluvčí CK Fischer Jan Osúch, podle nějž řecké služby v oblasti turistického ruchu fungují na 100 procent. „Řecké ostrovy nežijí politikou a i přes případné demonstrace v Aténách se na ostrovech soustředí především na turistický ruch,“ dodal mluvčí.

  • Limit pro výběr z bankomatu 60 eur denně z jedné karty se vztahuje pouze na majitele domácích karet. Majitelů zahraničních karet se omezení netýká, ti mohou vybrat tolik, kolik jim dovoluje jejich banka.

Mluvčí Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež k tomu dodává, že si Češi vybrali hotovost s předstihem, protože asociace o možných problémech informovala klienty již týdny před současným vývojem. „Menší hotely, které jsou závislé na tom, že musí svým dodavatelům platit v hotovosti, striktně vyžadují platbu v hotovosti, protože si nejsou jisté, že peníze, které utržily z platební karty, budou k dispozici ve chvíli, kdy je budou potřebovat,“ říká Papež s tím, že velké hotely a supermarkety karty akceptují.

„Pokud by došlo k tomu, že Evropská centrální banka přestane poskytovat ELA – emergency liquidity assistance, tak by to opravdu mohlo znamenat, že by centrální banka nebyla schopná ten peněžní oběh zajistit a bankomaty by mohly skutečně zůstat prázdné. Takže pokud bych jela do Řecka, vzala bych si hotovost,“ říká Eva Zamrazilová, hlavní ekonomka České bankovní asociace.

Počet prodaných zájezdů do Řecka

  • 2009 393 tisíc
  • 2010 367 tisíc
  • 2011 313 tisíc
  • 2012 318 tisíc
  • 2013 339 tisíc
  • 2014 314 tisíc

Zdroj: Asociace cestovních kanceláří ČR

Návrat k drachmě by českým turistům neuškodil

Pokud by se Řecko rozhodlo po nedělním referendu, kdy budou tamní občané rozhodovat o řešení mezinárodních dluhů, pro návrat k drachmě, situace se pro české turisty podle cestovní kanceláře Blue Style zlepší. „Obchodníci i hoteliéři by nadále rádi přijímali eura, případně další zahraniční měny. Platby v drachmách za doprovodné služby, jako jsou půjčení auta, večeře v restauraci a podobně, by byly pro turisty díky oslabení znovuzavedené měny ve skutečnosti levnější,“ dodává obchodní ředitelka CK Blue Style Lenka Berberi, podle níž by zavedení staronové měny ale trvalo několik měsíců.

Řecké banky zůstanou zavřené až do příštího pondělí, denní limit pro výběr hotovosti z bankomatů byl stanoven na 60 eur - píše se to v dekretu, který vydala vláda premiéra Alexise Tsiprase. Podle agentury Reuters se ve čtvrtek otevře zhruba 850 poboček bank kvůli penzistům, kteří si nemohou vybrat své důchody prostřednictvím karet. Některé bankomaty jsou ale už nyní bez hotovosti. Problém vyprázdněných bankomatů se nicméně podle Šatného netýká řeckých ostrovů.

  • "Držitelé karet vydaných neřeckými bankami by měli mít normálně možnost vybírat hotovost v rámci běžných limitů. Kartu by měli přijímat obchodníci (platební terminály v obchodech, restauracích). Pokud se někdo setká s problémy, doporučujeme mu se obrátit na jeho banku. Ta by měla zajistit elektronický přesun financí do směnárny, hotelů nebo převodní služby, byť zde je možné, že bude účtován poplatek," uvedl regionální manažer Visa Europe pro Českou republiku a Slovensko Marcel Gajdoš.

Řecká asociace hotelů upozornila, že rozhodnutí omezit výběry hotovosti z bankomatů již má „okamžitý, opravdu nepříznivý“ dopad na odvětví cestovního ruchu, které je důležité pro řeckou ekonomiku. Hellénská komora hotelů podle agentury AP doufá, že „všechny politické síly převezmou zodpovědnost“ s cílem co nejrychleji obnovit stabilitu v zemi. Komora prý s jinými organizacemi v cestovním ruchu pracuje na tom, aby ochránila obrázek země v zahraničí.

Aténské MHD bude týden zdarma

Veřejná doprava v Aténách bude až do pondělí 6. července zdarma, oznámil ministr dopravy Christos Spirtzis. Vláda uvedla, že od pondělí 29. června jsou metro, tramvaje, autobusy a trolejbusy v hlavním městě zdarma. Běžná cena je 1,2 eura (33 Kč) za 70 minut. Rozhodnutí bude stát vládu čtyři miliony eur (109 milionů korun). Spirtzis upozornil, že rozhodnutí platí jen pro širší oblast Atén. Doprava ve druhém největším městě Řecka, Soluni, je částečně zprivatizována, což neumožňuje vládě zrušit zde jízdné.

Vedle toho zaměstnanci v trajektové přepravě kvůli současnému politickému a ekonomickému vývoji odložili stávku, která se měla uskutečnit v úterý. Odbory původně svolaly na tento den stávku, protože podle nich nerespektují všechny firmy kolektivní smlouvy. Stávku se však nyní rozhodly odložit, aby občané mohli bez problémů cestovat a dorazit na nedělní referendum.