Žen ve vedení firem přibývá pomalu, Brusel chce zasáhnout

Brusel - Přestože počty žen na vedoucích pozicích evropských firem mírně přibývají, současným tempem by výraznějšího zastoupení, tedy nejméně 40 procent, bylo dosaženo až za více než 40 let. S takovými výpočty kalkuluje Evropská komise. Letos v lednu zastávalo vedoucí pozici ve správních radách nejvýznamnějších evropských firem v průměru 13,7 procenta žen, zatímco v říjnu 2010 to bylo 11,8 procenta. V Česku bylo letos v lednu v takových funkcích 15,4 procenta žen proti 12,2 procenta v říjnu 2010.

Komise uvedla, že je dokázáno, že vyvážené zastoupení obou pohlaví přispívá k lepšímu obchodnímu výkonu firem. Eurokomisařka pro spravedlnost Viviane Redingová připomněla, že některé země, například Belgie, Francie a Nizozemsko, se situaci rozhodly řešit zavedením genderových kvót. Některé jiné státy přijaly pravidla vyváženějšího zastoupení mužů a žen.

Viviane Redingová, eurokomisařka pro spravedlnost

„Nepřítomnost žen ve vrcholných pozicích v obchodních kruzích škodí konkurenceschopnosti Evropy a brání hospodářskému růstu.“  

„Já osobě nejsem velkým zastáncem kvót. Nicméně výsledky, které přinášejí, mě těší,“ dodala komisařka. Redingová dnes odstartovala konzultace široké i odborné veřejnosti, v nichž je možné předložit názory a připomínky ohledně toho, zda a případně jak by měla komise v tomto směru postupovat. „Ženy nepřinášejí výdaje. Naopak, ženy ve vedení přinášejí výhody. Byznys,“ dodala eurokomisařka.

Na pozicích šéfů správních rad velkých evropských společností bylo například v lednu letošního roku 3,2 procenta žen. V říjnu 2010 to bylo 3,4 procenta. „Jsem přesvědčena, že je nejvyšší čas, aby Evropa odstranila překážky, které stále brání talentovaným ženám v dosahování vrcholných pozic v evropských kótovaných společnostech. Budu úzce spolupracovat s Evropským parlamentem a všemi členskými státy, abychom to změnily,“ doplnila.

Jsou kvóty potřeba?

Soňa Krausová, ředitelka DuPont CZ

„Osobně věřím, že kvóty k ničemu dobrému nevedou. Protože pak všechny statistiky budou vlastně falešné. Protože jak potom poznáme, kolik je skutečně talentovaných žen?“ 

Zastáncům rovných podmínek nahrávají čísla. Ve vedení českých firem je žen stále poskrovnu, přesněji necelých 15,5 procenta. Mužů je pak až pětkrát víc. Testosteron vládne top managementu jak ve státních, tak v soukromých firmách. Státní Česká pošta má ve vedení jedinou ženu, stejně tak soukromá ocelárna Arcelor Mittal. Podobně je na tom polostátní ČEZ, kde sedí dvě ženy proti osmi mužům.

„Firmy, které v České republice působí, nejsou moc otevřené změnám. A vlastně nepřiznávají, že by nějaká diskriminace byla,“ říká ředitelka neziskové organizace Gender Studies Alexandra Jachanová - Doležalová. V Evropě je na tom „genderově“ nejlíp Norsko a nad průměrem jsou i Rakušané a Němci.

Platové podmínky mužů a žen jsou stále nevyrovnané

„Přestože žijeme v 21. století, tak pořád ještě panují u vedoucích pracovníků předsudky, že žena není ten živitel a že klidně může vydělávat méně než muž na její pozici. Na to by měla platit přesná pravidla v rámci jednotlivých firem,“ říká Dana Bérová, ředitelka pro rozvoj obchodu společnosti Gartner.

Vydáno pod