Automobilka General Motors otevřela v Číně továrnu na cadillacy

Největší americká automobilka General Motors (GM) otevřela továrnu na výrobu luxusních vozů Cadillac v Číně. Společnost tak hodlá posílit svou pozici na čínském trhu s luxusními automobily, na kterém začala vozy Cadillac prodávat v roce 2004.

Továrna s kapacitou 160 tisíc vozů ročně si vyžádala investici ve výši osmi miliard jüanů (zhruba 30 miliard korun). GM závod provozuje společně se svým hlavním čínským partnerem Shanghai Automotive Industries.

Souboj  s německými automobilkami se přiostří

Americká značka Cadillac vstoupila na čínský trh s luxusními vozy relativně pozdě. Trhu nyní dominují německé luxusní značky BMW, Mercedes-Benz a Audi, napsala agentura AP.

Čína v roce 2009 díky silnému růstu prodeje vystřídala Spojené státy na pozici největšího automobilového trhu světa. V poslední době má ale na poptávku v Číně negativní dopad zpomalování růstu tamní ekonomiky.

Čínská ekonomika rostla loni nejpomaleji za 25 let. Hrubý domácí produkt (HDP) se meziročně zvýšil o 6,9 procenta. Druhá největší světová ekonomika zpomalila růst i v posledním loňském čtvrtletí, kdy se HDP zvýšil v meziročním srovnání o 6,8 procenta, nejméně od prvního čtvrtletí 2009, kdy vrcholila světová finanční krize.