Ježek: Nečasovo NE je nejhorší rozhodnutí ČR od roku 1989

Praha – K nejhoršímu zahraničně-politickému rozhodnutí od roku 1989 přirovnal ekonom a pedagog Tomáš Ježek zamítavý postoj Petra Nečase k dohodě EU o rozpočtové odpovědnosti. Tím, že Česko slovy českého premiéra odmítlo přísnější dohled Evropy nad rozpočtovou politikou, se podle Ježka dostává mimo hlavní proud Evropy a tratit na tom bude nejenom politicky, ale i ekonomicky. Nečas se však hrozící izolace České republiky neobává. Jde podle něj pouze o jednu z mnoha smluv, které v současném znění možná „do roka a do dne už ani nemusí platit“.

Česká republika se podle někdejšího ministra pro privatizaci Tomáše Ježka v názoru k integraci staví po bok suverénní velmoci typu Velké Británie, aniž by k tomu měla reálnou sílu i pozici. Právě britský předseda vlády David Cameron spolu s Nečasem jako jediní zástupci států EU odmítli podepsat fiskální dohodu a ve svém postoji se utvrdili při vzájemném londýnském setkání, po kterém odcestovali na aktuální summit EU. „Ten postoj nás staví úplně stranou od jádra Evropské unie a hrajeme si na velmoc - na Velkou Británii, která má ve svých genech britské impérium, chová se podle toho a musíme to chápat,“ uvedl Ježek v Interview ČT24.

Verdikt českého premiéra považuje ekonom za problematický i vzhledem k pozici českého podnikání. „Našim podnikům se bude hůř komunikovat s podniky z EU. Mít v zádech takovou vládu ztěžuje situaci i podnikům. Já považuji rozpočtovou odpovědnost za kánon, o kterém nemá smysl moc diskutovat,“ dodal Ježek, jenž se v devadesátých letech podílel jako člen vlády na transformaci české ekonomiky a předkládal vyrovnané rozpočty.

David Cameron a Petr Nečas
Zdroj: ČT24

Nový pakt o rozpočtové kázni v Bruselu nejspíš kromě Česka a Británie podepíše 25 šéfů států a vlád. Podle Nečase je ovšem důležitější než měnová politika to, aby Evropská unie dokončila vnitřní trh a zvýšila svou konkurenceschopnost. Ježek však považuje tyto oblasti za vzájemně úzce provázané.

„Samozřejmě evropská měna euro je cestou k evropskému trhu, jednotná evropská měna je tím, co maže kolečka spolupráce. Je to jedno a totéž. Evropská měna slouží k postupné integraci trhu. Evropa je k tomu otevřená, ovšem kromě České republiky. My stojíme stranou oné pětadvacítky států. To, že jsme k fiskální dohodě nepřistoupili, je nejhorší zahraničně-politické rozhodnutí od roku 1989,“ reagoval ekonom.

Ekonom a dlouholetý pedagog spatřuje hlavní problém současné unie v rozdílu mezi jejím směřování jako měnové – a rozpočtové organizace. „Evropa se musí dostat ven z toho obrovského rozporu, že má centralizovanou měnovou politiku, centrální banku, ale totálně decentralizovanou rozpočtovou politiku… Jestli Evropa má držet pohromadě, tak musí tento problém vyřešit a toto (tj. pakt rozpočtové kázně) je krok tím směrem. Jestliže my to odmítáme, tak odmítáme fungování Evropy. Naším zájmem však je, aby Evropská unie fungovala,“ zhodnotil.

Doc. Ing. Tomáš Ježek, CSc. vystudoval roku 1962 Národohospodářskou fakultu Vysoké školy ekonomické v Praze a pracoval pak až do roku 1985 v Ekonomickém ústavu ČSAV, poté až do převratu působil v Prognostickém ústavu. V prosinci 1989 se stal zakládajícím členem Občanské demokratické aliance (ODA). Ve volbách v červnu 1990 byl zvolen do České národní rady, kde později zastával funkci ministra pro privatizaci nebo předsedy rozpočtového výboru. Byl jedním z organizátorů a koordinátorů kuponové privatizace v 1. polovině 90. let. Od roku 1992 do roku 1996 byl předsedou výkonného výboru Fondu národního majetku ČR. V současnosti přednáší na Národohospodářské fakultě VŠE. 

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)