Česká letadla ve službách islandských aerolinek

Praha – Společnost Holidays Czech Airlines, sesterská firma Český aerolinií, uzavřela roční smlouvu o pronájmu svých letadel, která budou až do dubna příštího roku ve službách islandského nízkonákladového dopravce Iceland Express. Hodnota kontraktu se pohybuje ve stovkách milionů korun.

Český dopravce specializující se na charterovou dopravu nemá v současnosti pro svoje stroje v tuzemsku využití, a proto je nabídl k pronájmu do ciziny. Zájem o ně projevily právě islandské aerolinky, které hledaly volnou flotilu. V letní sezóně tak obslouží trojice českých letadel až čtyřicet zpátečních letů týdně z letiště Keflavík u Reykjavíku. Tyto spoje budou směřovat do více než dvaceti evropských destinací, mezi nimiž je například Barcelona, Basilej, Londýn, Paříž, Krakov a Varšava.

Letadla HCA ale nebudou na svých cestách míjet ani Českou republiku. Na konci června by měla začít pro Iceland Express zajišťovat provoz na nové lince z Prahy do Keflavíku, a to jednou týdně. Ceny budou začínat na 334 eurech (8350 korunách) za zpáteční letenku.

Dva airbusy HCA pro společnost Iceland Express realizovaly od loňského listopadu již více než 400 letů, třetí se k nim připojí v létě. Smlouva bude platit do konce dubna 2013. „Uděláme vše pro to, aby nadcházející spolupráce byla dobrá a abychom následující rok prodloužili opět spolupráci,“ řekl předseda představenstva HCA Jan Čejka. Pro firmu tento pronájem představuje zhruba čtvrtinu celoročního obchodu.

Tato spolupráce přitom nemusí být poslední. HCA v současnosti jedná o pronájmu dalších strojů s leteckými společnostmi ve Finsku a Itálii. Kromě letadel ale působí stále více v zahraničních službách i české posádky, a to zejména po vlně propouštění v ČSA. Nejčastěji odcházejí do Spojených arabských emirátů, Kataru, Koreje a Vietnamu. V poslední době ale roste poptávka po českém leteckém personálu i v Evropě, například u britských nízkonákladových aerolinek EasyJet.

Reportáž Jakuba Linky a Hany Vorlíčkové (zdroj: ČT24)