Dopis od Evropské komise zpochybňuje existenci podpory pro obnovitelné zdroje

Nejasnosti kolem podpory obnovitelných zdrojů (zdroj: ČT24)

Podpora ve výši 42 miliard korun pro obnovitelné zdroje je nejistá. ČT zjistila, že Evropská komise tyto peníze zřejmě neoznačí za již existující, a tedy povolenou podporu. Ministerstvo průmyslu a obchodu ale říká, že jeho spolupráce s Bruselem míří ke zdárnému konci.

Vyjádření z Evropské komise může českým úřadům v případu sporné podpory obnovitelných zdrojů zamotat hlavu. „V tuto chvíli nemáme žádnou indikaci, (….) že tato podpora spadá zcela nebo zčásti pod definici 'existující podpory',“ píše ředitelka odboru pro hospodářskou soutěž Evropské komise v dopise, který dostal Energetický regulační úřad.

Evropská komise odmítla obsah uniklého dopisu komentovat. Jen uvedla, že je v úzkém kontaktu s českými úřady a ještě definitivně nerozhodla.

Z dopisu Evropské komise
Zdroj: ČT24

Nařízení vlády neplatné, cenový výměr neplatný

Energetický regulátor dokument každopádně právně analyzuje. „Nařízení vlády, které říká, že podle názoru ministerstva průmyslu a obchodu se jedná o existující podporu, je vlastně neplatné, a tím pádem není platný ani náš cenový výměr pro letošní rok,“ uvedl mluvčí ERÚ Jiří Chvojka s tím, že zatím neví, co to bude znamenat.

Na základě cenového rozhodnutí má operátor trhu dotace rozdělit. Původně šéfka ERÚ Alena Vitásková s vypsáním podpory váhala. Až koncem prosince loňského roku ji podepsal její místopředseda Jan Nehoda. Po dohodě ho však šéfka ERÚ v tomto týdnu odvolala z funkce. ERÚ tvrdí, že bude ohledně podpory postupovat podle platných zákonů.

Komora obnovitelných zdrojů: Je to maximálně protiprávní podpora

Dopis zaskočil energetiky, kteří se předchozích jednání v Bruselu účastnili. „Pakliže by se opravdu nejednalo o existující podporu, tak se podle našeho názoru jedná maximálně o protiprávní podporu,“ prohlásil předseda Komory obnovitelných zdrojů Štěpán Chalupa. Taková podpora podle něj může a má být vyplácena i nadále.

Ministerstvo průmyslu, které je za legislativu zodpovědné, situaci komentovat nechtělo. O dopisu dosud nevěděli. „V případě, že někdo takovouto oficiální informaci má, předpokládáme, že ji postoupí orgánům státní správy odpovědným za proces notifikace,“ reagoval mluvčí ministerstva František Kotrba. Zároveň ale ministerstvo uklidňuje, že jeho spolupráce s Bruselem spěje ke zdárnému konci.

Vydáno pod