Tržní hodnota Applu překonala hranici 500 miliard dolarů

New York - Tržní hodnota americké firmy Apple dnes po zahájení obchodování na akciovém trhu v USA překonala 500 miliard dolarů (9,2 bilionu korun). Na tuto výši se zatím podařilo dostat jen několika málo společnostem a žádná z nich se na ní neudržela příliš dlouho. Apple byl již doposud nejhodnotnější firmou na světě a odstup mezi ním a druhou firmou v pořadí, kterou je ropná Exxon Mobil, se v posledních měsících zvyšoval díky naději, že by technologická firma mohla začít vyplácet dividendu.

Apple pomohly k překonání magické hranice tržní kapitalizace spekulace, že by firma mohla brzy představit nový model iPadu. Apple totiž v úterý rozeslal novinářům pozvánky na blíže nespecifikovanou akci v San Francisku, která se uskuteční příští středu. „Máme něco, co opravdu musíte vidět,“ napsal Apple v pozvánce. Apple už prodal kolem 55 milionů přístrojů iPad a iPad2, a tak odborníci i klienti nový model nedočkavě vyhlížejí už delší dobu.

Nad 500 miliardami dolarů se firmy obvykle dlouho neudrží

Tržní kapitalizace firmy Exxon Mobil je nyní 411 miliard dolarů. Firmě se podařilo překonat hodnotu 500 miliard dolarů na krátkou dobu dvakrát koncem roku 2007. Z dalších firem Microsoft překonal hranici 500 miliard dolarů krátce koncem roku 1999 a potom znovu na počátku roku 2000. Jednou se mu dokonce podařilo překonat na jeden den hranici 600 miliard USD, nyní se ale tržní kapitalizace firmy pohybuje kolem 267 miliard dolarů.

Na více než 500 miliard dolarů stoupla na počátku roku 2000 také hodnota firem Cisco Systems, Intel a General Electric. V současnosti je hodnota firem Cisco a Intel více než 100 miliard USD a GE 200 miliard USD.

Applu prudce roste zisk

Ve srovnání se ziskem však není tržní hodnota Applu příliš vysoká. Ve srovnání s loňským rokem je vyšší 15krát. V případě Googlu je tržní hodnota firmy vyšší než zisk 21krát. Pouze několika firmám se však daří zvyšovat zisk tak jako Applu, jehož zisk v posledním čtvrtletí vzrostl meziročně o 118 procent.

iPad
Zdroj: ČT24/ČTK/AP