Měnový fond: Výhled nahrává vyspělým ekonomikám

Potřetí za méně než rok zhoršil Mezinárodní měnový fond výhled růstu světové ekonomiky. Pro letošek nyní odhaduje vzestup o 3,4 procenta, pro rok 2017 pak 3,6 procenta. V obou případech jde o snížení růstu o 0,2 procentního bodu. Příznivější situaci pak vidí u vyspělých ekonomik, například států EU. Naopak rozvíjející se země v čele s Brazílií budou podle fondu čelit většímu riziku poklesu či zpomalení.

Pro eurozónu fond výhled zlepšil o 0,1 procentního bodu na 1,7 procenta pro letošek i příští rok. Pomohou jí podle něho zejména nízké ceny ropy. 

Tomu nahrává i nejnovější předpověď Mezinárodní agentury pro energii (IEA), která očekává, že až do konce letošního roku se udrží na trhu s ropou převis nabídky. A to zejména kvůli vyšší těžbě a nezvykle teplému počasí v zimní sezoně. Nadměrné dodávky ropy na trh pak tlačí její cenu výrazně dolů. Tento týden zahájily světové ceny ropy dalším propadem. Cena severomořské ropy Brent sestoupila poprvé za zhruba 13 let pod hranici 28 dolarů za barel. 

Zpomalování v Číně

Fond nadále očekává, že hospodářský růst v Číně letos zpomalí na 6,3 procenta a napřesrok až na šest procent. Loni se HDP země podle tamního statistického úřadu zvýšil o 6,9 procenta. To je nejpomalejší tempo za posledních 25 let. 

Ve Spojených státech počítá fond v letošním i příštím roce s růstem 2,6 procenta. To představuje zhoršení z dříve předpokládaných 2,8 procenta. Německo, nejvýznamnější obchodní partner Česka, má růst letos i příští rok tempem 1,7 procenta. 

Brazílie a Rusko prožívají pokles

Brazílie se bude letos dál utápět v recesi. Fond odhaduje pokles o 3,5 procenta, růst neočekává ani pro příští rok. Největší ekonomika Latinské Ameriky je zasažena nižší obchodní výměnou s Čínou a nižšími cenami komodit. 

Hlavní ekonom společnosti Colosseum František Bostl připomněl také situaci, kdy si mnoho firem z rozvíjejících se ekonomik  pod vlivem kvantitativního uvolňování půjčovalo v dolarech. Nyní při posilování dolaru se tyto úvěry stávají nesplatitelnými a celé to brdí ekonomiku. „Například Brazílie s tím má obrovské problémy,“ řekl ekonom. 

Ekonom Bostl: Potíže s úvěry v dolarech (zdroj: ČT24)

Nižší cena ropy bude letos tvrdě doléhat i na ruskou ekonomiku. MMF nyní čeká pokles o procento, zatímco v říjnu odhadoval sestup o 0,6 procenta. K růstu se má Rusko vrátit v roce 2017. Fond předpokládá vzestup o procento.

 Za hrozby pro globální růst považuje MMF riziko dalšího posilování amerického dolaru, obnovenou averzi investorů vůči riziku a eskalaci geopolitického napětí.