Čína zpomaluje: Loni rostl HDP nejméně za posledních 25 let

Čína roste nejpomaleji za 25 let (zdroj: ČT24)

Čínská ekonomika v uplynulém roce vzrostla nejpomaleji za 25 let. Hrubý domácí produkt se meziročně zvýšil o 6,9 procenta. Druhá největší světová ekonomika zpomalila růst i v posledním loňském čtvrtletí, kdy se HDP zvýšil v meziročním srovnání o 6,8 procenta, nejméně od prvního čtvrtletí 2009, kdy vrcholila světová finanční krize. Vyplývá to z údajů čínského statistického úřadu.

Meziroční srovnání odpovídá odhadům ekonomů oslovených agenturou Reuters. Mírně za očekáváními analytiků je však mezičtvrtletní srovnání, v němž od října do prosince stoupla čínská ekonomika pouze o 1,6 procenta namísto odhadovaných 1,7. V předchozím kvartále přitom tento údaj činil 1,8 procenta. 

Pomalejší růst čínského hospodářství je podle Reuters způsoben především oslabením exportu, přetížeností čínských továren, zpomalením proudu investic či vládní protikorupční kampaní. Agentura však propočetla, že navzdory zpomalování ekonomiky se spotřeba ropy v Číně loni zvýšila o 2,5 procenta a vystoupila na nový rekord 10,32 milionu barelů denně. Čína je po Spojených státech druhým největším spotřebitelem ropy na světě.

Tempo růstu 6,8 procenta ročně by Číně záviděla leckterá ekonomika. Ale ten zásadní problém je, že nevíme, zda 6,8 procenta je pravdivé, nebo nepravdivé číslo. Myslím si, že ani samotní čínští představitelé nevědí, co měří. A jeden z vrcholných čínských představitelů řekl minulý týden svému americkému protějšku, že opravdový růst může být na polovině.
Ondřej Jonáš
investiční bankéř

Historický pokles produkce elektřiny i oceli

Produkce elektrické energie v Číně se loni poprvé za téměř půl století snížila. Výroba oceli pak zaznamenala první pokles za více než 30 let, zatímco těžba uhlí se snížila již druhým rokem za sebou. Čína dala už dříve najevo, že se snaží utlumit svou rozsáhlou výrobní základnu a naopak více se zaměřit na sektor služeb.

Čínský statistický úřad oznámil, že výroba elektřiny se loni snížila o 0,2 procenta na 5,618 bilionu kilowatthodin. To představuje první pokles od roku 1968, kdy byla čínská ekonomika rozvrácená v důsledku takzvané kulturní revoluce.

Hospodářský růst v Číně přestává být spojen s výrobou elektřiny v uhelných elektrárnách. Rostoucí podíl služeb na HDP brzdí poptávku po elektřině.
Jang Fu-čchiang
analytik Natural Resources Defense Council

Akciové turbulence

Obavy z dalšího vývoje čínské ekonomiky vedly počátkem letošního roku k prudkým propadům na čínských akciových trzích, které se přenášely nejen na trhy dalších asijských států, ale i do Evropy a USA.  Burzy tak zažívaly nejhorší vstup do nového roku od dob světové finanční krize v roce 2008. 

Po úterním zveřejnění nejnovějších statistických údajů akcie na asijských trzích většinou rostly. Podle agentury Reuters je živila naděje, že slábnoucí růst vyvolá stimulační opatření. Navíc zveřejněné údaje byly víceméně v souladu s předpověďmi. 

Jonáš: Zásadní problém je, že nevíme, zda je růst 6,8 % pravdivý (zdroj: ČT24)

Bývalo lépe

To, jak zpomalující ekonomika doléhá na životy lidí, je vidět třeba v šestimilionovém městě Tung-kuan na jihu Číny. Jde o jednu z metropolí, která pomohla nastartovat hospodářský boom – teď ovšem dělníci město opouštějí.

„Obchod není tak dobrý, jak býval. V minulosti v naší průmyslové zóně pracovalo přes 10 tisíc lidí, teď jich zbývá jen pár tisíc,“ stěžuje si jeden z místních pracovníků. Ulice tak lemují nejen opuštěné továrny, ale také ti, kteří přišli o práci.