Brusel intervenuje proti nízkým cenám povolenek

Brusel - Evropská unie našla způsob, jak přimět firmy, aby i během krize investovaly do ekologičtějších provozů. Stáhne proto přes miliardu emisních povolenek, které podniky potřebují, aby mohly do ovzduší vypouštět oxid uhličitý. Povolenek je totiž na trhu víc, než je aktuální potřeba, což srazilo jejich cenu. Firmy proto nic nenutí investovat do zelených technologií.

Ještě v roce 2008 musely podniky za povolenku na vypuštění jedné tuny CO2 zaplatit 30 eur. Dnes stojí už jen devět eur. „Ceny nejsou příliš vysoké, to je pravda. Jsou na jedné z nejnižších úrovní, na jaké kdy byly,“ říká hlavní expert agentury Bloomberg pro trhy s emisemi Alessandro Vitelli. 

Půjde cena povolenek nahoru?

„Musíme to respektovat. Ale v dlouhodobém horizontu jsme přesvědčeni, že se trh ustálí a pomůže snížit emise CO2,“ myslí si Hans Bergman z Generálního ředitelství EK pro boj s klimatickými změnami. Bez zásahu z Bruselu to ale zřejmě nepůjde. Už příští rok by měla z trhu zmizet zhruba miliarda povolenek. To by mohlo jejich cenu zvýšit. 

„Z českých firem by na tom mohly vydělat například cementárny, ocelárny nebo cihelny, které dostanou v roce 2013 většinu svých povolenek zdarma,“ říká ředitel obchodu firmy Virtuse Energy Jan Fousek. „Cena povolenek roste. Tím pádem se vrací zpátky motivace měnit zařízení a šetřit,“ dodává obchodní ředitel ČEZu Alan Svoboda. 

Byznys s povolenkami (zdroj: ČT24)

Jenže zotavujícímu se trhu s povolenkamy by paradoxně mohly ublížit další ekologické aktivity Bruselu. Například plán na zákaz klasických žárovek a používání pouze úsporných. „Elektrárny budou muset vyrábět méně elektrické energie, a tudíž to bude znamenat menší poptávku po emisních povolenkách,“ doplnil Fousek. Stažení miliardy povolenek ale ještě musí schválit Evropský parlament a také vlády členských zemí.