Falšování vína by se mohlo trestat pokutou až 50 milionů

Zpřísnění podmínek pro dovoz a prodej sudového vína i navýšení pokuty za falšování vína, a to až na desetinásobek. Vláda podpořila novelu zákona o vinohradnictví a vinařství, která má omezit falšování vína. Resort zemědělství nakonec dal přednost variantě jednorázových nádob u dovozu před zaváděním kontrolních pásek.

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) předpokládá, že by zákon mohl začít platit od července nebo srpna letošního roku. Sudové víno se pak nebude moci prodávat jinde než u výrobců nebo dovozců vína.

„V této souvislosti je nutné upozornit, že výrobcem vína je podle zákona i subjekt, který si víno nechá zpracovat za účelem jeho uvádění do oběhu. V praxi si tedy vinotéka může objednat výrobu vína přímo u konkrétního vinaře,“ uvedlo ministerstvo. Podle něj tak nebudou kontrolní pásky na sudech potřebné. Vláda chce novelou zakázat také prodej sudového vína z automatů.

Místo pokut do pěti milionů korun bude nově možné za správní delikty uložit pokuty ve výši až do padesáti milionů korun. Do nejvyšší kategorie zákon zařazuje například případy, kdy se falšuje víno, nesplní se oznamovací povinnost nebo se víno v přepravním obalu neopatří etiketou.

Jednorázové nádoby ve vinotékách

Vinotéky, které prodávají dovozové víno, budou muset používat pouze znovu nenaplnitelné nádoby – „back-in-boxy“. Podniky, které budou muset mít jednorázové nádoby, budou mít na přípravu ještě půlrok od platnosti zákona.

Původně chtěl resort omezit počet prodejních míst jiným způsobem. Nápad, aby se muselo víno ve vinotékách skladovat při 18 stupních Celsia, ale nakonec nedovolil vládní odbor kompatibility s evropským právem.

Marian Jurečka

Marian Jurečka

ministr zemědělství

„Dovozce bude muset nejpozději 12 hodin poté, co sudy nebo cisterny přiveze do České republiky, nahlásit jejich množství, původ, ročník, druh a další údaje Ústřednímu kontrolnímu a zkušebnímu ústavu zemědělskému.“

Marian Jurečka

ministr zemědělství

Půl dne na nahlášení dovozu

Dovozci budou muset do dvanácti hodin nahlásit státu import vína, poté budou muset víno nechat deset dnů ve skladu, aby mohlo být zkontrolováno. Vína vyrobená nebo lahvovaná v Česku budou muset mít podle ministerstva napsaný původ hroznů na hlavní etiketě velikostí písma minimálně 2,4 milimetru. Pokud půjde o víno ze zahraničí, bude muset mít nadále informaci o původu hroznů na zadní straně. Záklopka s českou trikolórou (označení na hrdle láhve) bude pro české vinaře nepovinná, což je například podle prezidenta Svazu vinařů ČR Tibora Nyitraye špatně.

Vína se podle dřívějších prohlášení ministra zemdělství budou povinně zapisovat do registru vinic vedeného pod Ústředním kontrolním a zkušebním ústavem zemědělským. „Budeme mít informaci, kdo to víno vyrobil, kdo ho dovezl do České republiky a kde konkrétně se víno na území Česka prodává včetně informací, co to je za víno,“ popsal systém dříve ministr. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) bude podle něj mít on-line informace z registru vinic, zároveň budou mít možnost nahlížet před plánovaným dovozem vína do dat i celníci.