Soud rozhodl: Dispečeři na letišti ve Frankfurtu do stávky nesmí

Frankfurt - Zaměstnanci řízení letového provozu na frankfurtském letišti se nesmí připojit ke stávce odborů pozemního personálu. Německý soud dnes večer podle agentury DPA vydal předběžné opatření, které solidární stávku dispečerů zakazuje. Pokud by se dispečeři ke stávkujícímu pozemnímu personálu připojili, prakticky by tím ochromili provoz letiště.

„Stávka se stále více dostává mimo rozumné meze, proto jsme se rozhodli požádat o dočasné opatření proti solidární stávce,“ oznámil zástupce letištní společnosti Fraport Herbert Mai. K žádosti o předběžné opatření proti stávce dispečerů se připojil i německý vlajkový přepravce Lufthansa a soud oběma společnostem vyhověl.

Odborový svaz GdF chce vydobýt zaměstnancům řízení, navádění a parkování letadel výrazně vyšší mzdy. Fraport však jejich požadavky označil za nereálné. Jednání o mzdách skončila o víkendu neúspěchem a zaměstnanci obnovili protestní akce. Nová stávková akce navazuje na téměř týdenní stávku, která trvala do středy. Kvůli minulé stávce muselo být zrušeno přes 1 000 letů, včetně několika letů do Prahy.

Stávka zhruba 200 zaměstnanců, kteří mají na starosti řazení, navádění a parkování letadel, začala v neděli v devět hodin večer a skončit má ve čtvrtek ráno. Zaměstnanci řízení letového provozu chtěli stávkovat ve středu od 5:00 do 11:00.

Frankfurtské letiště
Zdroj: ČT24

Fraportu se podařilo najít za většinu stávkujících zaměstnanců náhradu. Během stávek tak zachoval zhruba 80 procent letů a v případě mezinárodních letů dokonce všechny. Na celkovém počtu zaměstnanců letiště se pracovníci řazení, navádění a parkování letadel podílejí zhruba jedním procentem. Odbory však upozorňují, že pokud se k protestům přidají zaměstnanci řízení letového provozu, provoz na letišti se zastaví.

Frankfurt je největší letiště v Německu a třetí nejrušnější v Evropě. Denně odbaví zhruba 1 300 letů, z nichž většinu zajišťuje Lufthansa. Loni se počet cestujících odbavených frankfurtským letištěm zvýšil o 6,5 procenta na rekordních 56,44 milionu.

Vydáno pod