ČEZ loni vydělal jenom 41 miliard - pokles o 13 procent

Praha - Čistý zisk energetické společnosti ČEZ za loňský rok klesl meziročně o 13 procent na 40,8 miliardy korun. Provozní výnosy vzrostly o šest procent na 209,8 miliardy Kč. Výsledky dnes zveřejnila firma. Analytici pokles čistého zisku v podobném rozsahu čekali. Investory ale nepotěšil výhled na letošní rok. Akcie společnosti proto od rána na burze ztrácí.

ČEZ, jejímž majoritním akcionářem je stát, v minulém roce předpokládal zisk 40,1 miliardy korun. „Ačkoliv se v energetickém sektoru pro rok 2012 rýsují pouze skromné možnosti růstu, věříme, že akcionářům přineseme lepší výsledky než loni,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Zvýšení provozních výnosů o šest procent si ČEZ připsal díky nižším provozním nákladům a ziskům z emesních povolenek. Pozitivní efekt měly také větrné elektrárny v Rumunsku. Celý rok energetickou společnost naopak brzdily nižší ceny elektřiny na burze a nově zavedená daň z emisí oxidu uhličitého. „Ceny elektřiny v průběhu čtvrtého čtvrtletí byly spíše slabší, z velké části kvůli teplému počasí,“ vysvětlil analytik České spořitelny Petr Bártek.

Analytici ovšem očekávají, že s rostoucí cenou uhlí se budou zvedat i ceny elektřiny. K růstu cen by mohl přispět i odchod Němců od jádra. ČEZu přtiom loni výroba jaderné energie slušně vydělávala. A její rozvoj je i dál hlavní prioritou firmy. „Mezi priority naší strategie patří zejména dostavba Jaderné elektrárny Temelín v období do roku 2015. Zvláště se také zaměřujeme na vnitřní výkonnost a zajištění paliv pro naše elektrárny. Důraz klademe rovněž na energetické zdroje místního významu a rozvoj obnovitelných zdrojů v zahraničí,“ dodal Beneš.

Daniel Beneš
Zdroj: Tomáš Krist/isifa/Lidové noviny

Negativní dopad na letošní hospodaření přesto bude mít posun výdajů z roku 2011 do roku 2012. Akcionářům by kvůli tomu měla klesnout dividenda. „Je možné, že ministerstvo financí jako většinový vlastník bude tlačit na ještě vyšší výplatu. Očekáváme 45 korun na akcii, což by znamenalo zhruba výnos 5,5 procenta,“ připustil Josef Němý z Komerční banky.

Výroba elektřiny Skupiny ČEZ v Česku loni dosáhla stejné úrovně jako v roce 2010, tedy 63,3 terawatthodin. Jaderné elektrárny Temelín a Dukovany loni vyrobily o procento více elektřiny než v roce 2010. Výroba z obnovitelných zdrojů klesla a výroba v uhelných elektrárnách stagnovala.

Reportáž Jany Erbenové (zdroj: ČT24)

Produkce elektřiny Skupiny ČEZ v zahraničí loni vzrostla o 14 procent na téměř šest TWh. ČEZ loni zahájil výstavbu paroplynové elektrárny Egemer v Turecku, do provozu by měla být uvedena v roce 2014. Na konci loňského roku ČEZ podepsal nákup většinového podílu v polském developerovi do větrných parků Eco - Wind Construction S.A. Investice do obnovitelných zdrojů chce ČEZ realizovat zejména v Rumunsku, Polsku a případně v Německu.

Do horších čísel ČEZ mohou poslat rozhodnutí českých politiků. Čáru přes rozpočet už firmě udělalo například zdanění fotovoltaiky. Dalším rizikem pak je neznámá okolo množství emisních povolenek, které přímo ovlivňují ceny elektřiny.

Vydáno pod