Portugalsko dostane další část záchranného balíčku, stejně jako Irsko

Lisabon/Washington - Inspektoři „trojky“ mezinárodních věřitelů dospěli po své poslední kontrole v Portugalsku k závěru, že Lisabon podmínky loňského záchranného balíku plní a doporučí tak uvolnit zemi z tohoto programu dalších 14,6 miliardy eur (365 miliard korun). Dnes to oznámil portugalský ministr financí Vitor Gaspar na závěr návštěvy inspektorů Evropské komise, Evropské centrální banky (ECB) a Mezinárodního měnového fondu (MMF). Dalších 3,2 miliardy eur (79,9 miliardy korun) dostalo od MMF také Irsko, které provádí jedny z nejtvrdších škrtů v Evropě.

Portugalsko se snaží ukázat věřitelům, že plní své závazky ve snižování rozpočtového deficitu a v ekonomických reformách, přestože se jeho ekonomika propadá a trpí rekordně vysokou nezaměstnaností. Lisabon se chce za každou cenu vyhnout osudu Řecka, které cíle neplnilo a muselo se dohodnout na druhém záchranném úvěru. 

Portugalská ekonomika loni klesla o 1,5 procenta, letos se podle Gaspara její pokles zrychlí na 3,3 procenta. Míra nezaměstnanosti má tento rok vystoupat na 14,5 procenta. I přesto ale Lisabon letošní cíl hodlá splnit a plánuje snížit deficit rozpočtu na 4,5 procenta hrubého domácího produktu. 

O peníze žádají Řecko, Irsko a Portugalsko

Portugalsko se loni v dubnu stalo po Řecku a Irsku třetí zemí eurozóny, která musela kvůli dluhové krizi požádat o zahraniční finanční pomoc, a dohodlo se s EU a MMF na záchranné půjčce v sumě 78 miliard eur. Vláda zvýšila daně, omezila rozpočtové výdaje a snížila mzdy, což ale dopadlo negativně na spotřebu a investice a prohloubilo ekonomický propad. Portugalsko se tak kvůli drastickým úsporným krokům dostává do stejné pasti jako Řecko.

Irsko dostalo dalších 3,2 miliardy eur ze záchranného úvěru

Irsko od MMF dostalo dalších 3,2 miliardy eur (79,9 miliardy korun), uvedl MMF v pondělním prohlášení. Jde podle něj o v pořadí šesté vyplacení části peněz z dohodnuté úvěrové pomoci. MMF tak údajně Irsku půjčil již 16,05 ze slíbených 22,6 miliardy eur. MMF soudí, že Irsko dělá pokroky v provádění úsporných opatření, ke kterým se zavázalo, aby mohlo mezinárodní pomoc čerpat. Podle agentury AFP jsou úsporné kroky, které zavádí irská vláda, jedny z nejtvrdších v Evropě. 

Podle dohody o finanční pomoci bylo cílovou úrovní pro loňský deficit 10,6 procenta hrubého domácího produktu. Irský ministr financí Michael Noonan a zástupci mezinárodních věřitelů v druhé polovině ledna informovali, že rozpočtový schodek Irska loni klesl pod deset procent hrubého domácího produktu.

Prezident Irska Michael Higgins
Zdroj: Julien Behal/AP Photo

Představitelé EU, MMF a Evropské centrální banky tehdy uvedli, že Irsko je při snižování rozpočtového deficitu úspěšnější, než stanovují podmínky dohody o pomoci. Odhad letošního růstu irské ekonomiky ale snížili na půl procenta z dříve předpokládaného jednoho procenta, protože země podle nich dál „čelí významným problémům“. Do roku 2015 by Irsko mělo snížit schodek rozpočtu pod tři procenta HDP. V roce 2010 se deficit vyšplhal na rekordních 32 procent kvůli nákladům na záchranu šesti bank.