Řecko je částečně platebně neschopné

New York - Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's podle očekávání snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti Řecka do kategorie „selektivní platební neschopnosti“. S&P je tak druhou mezinárodní agenturou, která přistoupila ke snížení řeckého ratingu poté, co Atény oznámily plán na snížení řeckého dluhu u soukromých věřitelů. Ratingovou známku Řecka již 22. února snížila světová ratingová agentura Fitch. Evropská centrální banka dnes zároveň oznámila, že dočasně nepřijímá řecké státní dluhopisy do zástavy za své úvěry komerčním bankám. Znemožňuje jí to právě špatný rating zadlužené země.

Řecká vláda v pátek oficiálně předložila soukromým věřitelům nabídku na dosud největší oddlužení v historii formou výměny státních dluhopisů za nové s nižší hodnotou a delší splatností. Banky a další soukromí věřitelé v rámci transakce přijdou zhruba o 107 miliard eur (2,7 bilionu Kč) a celkový řecký dluh by se měl snížit na 250 miliard eur.

S&P oznámila, že po dokončení výměny dosavadních řeckých dluhopisů za nové s nižší hodnotou zvýší úvěrovou známku Řecka do kategorie CCC. Pokud ale podle S&P na nabídku nepřistoupí dostatečný počet majitelů dluhopisů, bude podle ní Řecku bezprostředně hrozit neschopnost dostát svým závazkům. Podle agentury AFP se skončením výměny dluhopisů se počítá v polovině března.

Selektivní platební neschopnost (selective deafault, SD)

Termín „selektivní platební neschopnost“ znamená, že země nesplatila některé své dluhy podle původních podmínek, zatímco jiné splácí plně a včas.

ECB přestala přijímat do zástavy řecké dluhopisy

Hodnocení Řecka jako platebně neschopného znemožňuje Evropské centrální bance poskytovat úvěry zastavené řeckými dluhopisy. Na takových půjčkách jsou zcela závislé řecké banky, které od vypuknutí řecké dluhové krize před dvěma roky ztratily přístup na evropský mezibankovní trh.

Evropská centrální banka nicméně tvrdí, že řecké státní dluhopisy nebude přijímat jen dočasně - do poloviny března, kdy vstoupí v platnost plán eurozóny na posílení úvěrových záruk. Mezitím mohou banky v eurozóně využívat ke krátkodobému financování úvěry od národních centrálních bank v rámci programu „nouzové podpory likvidity“.

Ilustrační foto
Zdroj: Boris Roessler/ISIFA/EPA

Juncker věří, že rating Řecka brzy vzroste

Šéf takzvané euroskupiny Jean-Claude Juncker v prohlášení zveřejněném v pondělí pozdě večer uvedl, že očekává silnou účast soukromých věřitelů ve výměně dluhopisů a že zaznamenal záměr S&P úvěrový rating Řecka po skončení této výměny zvýšit.

Atény doufají, že k výměně dobrovolně přistoupí 85 až 90 procent věřitelů. Součástí zákona o výměně dluhopisů je doložka o společném postupu, která stanoví, že pokud se k výměně přihlásí dvě třetiny držitelů dluhopisů, budou ji muset přijmout i ostatní investoři.

Vydáno pod