MMF: Česko bude letos stagnovat, inflace vzroste

Praha - Česká ekonomika bude letos podle odhadů Mezinárodního měnového fondu stagnovat. V následujícím roce by měla o dvě procenta stoupnout. Na dnešní tiskové konferenci po pravidelné misi MMF to řekl vedoucí mise Masanori Yoshida. Stagnaci ekonomiky letos očekává i Česká národní banka a ministerstvo financí.

„V krátkodobém horizontu očekáváme, že se bude objem exportů nadále pod tlakem špatného vývoje v eurozóně snižovat. Očekáváme rovněž slabší domácí poptávku,“ uvedl Yoshida. Zároveň doplnil, že ke konci roku lze čekat postupné oživení ekonomiky a v příštím roce i její růst.  

Inflace letos přesáhne tři procenta

Česká ekonomika je podle MMF celkově v dobré kondici. Má silné základy, včetně velice dobré úrovně řízení dluhu veřejných rozpočtů. „Česká ekonomika se rovněž vyznačuje odolným finančním systémem,“ dodal Yoshida. Inflace se sice podle něj v letošním roce kvůli změně DPH zvýší nad tři procenta, ale v roce 2013 by se měla vrátit k dvouprocentnímu inflačnímu cíli ČNB.  

MMF: Podporujte růst ekonomiky 

Do budoucna je podle Yoshidy nutné, aby se vláda zaměřila na udržení makroekonomické stability a zajistila tak udržitelnost veřejných financí. Dále je nutné pokračovat i ve strukturálních reformách, které by podporovaly růst ekonomiky. Mezi taková opatření patří například plány pro rozvoj infrastruktury, posílení institucí, zlepšení flexibility pracovního trhu a zlepšení podnikatelského prostředí.  

MMF také doporučuje pozorně sledovat vztahy mezi tuzemským bankami a jejich mateřskými institucemi v eurozóně. V případě negativního vývoje by se totiž mohly podle MMF problémy projevit i v reálné ekonomice.  

Mise MMF se koná každý rok a návštěva odborníků z MMF se uskutečňuje v každém z členských států. Zabývá se vývojem ve fiskální i měnové politice, vývojem finančního sektoru a strukturálními změnami.

Vydáno pod