Lufthansa kvůli stávce ve Frankfurtu zrušila 140 letů

Praha/Frankfurt – Nová několikadenní stávka části zaměstnanců od neděle znovu paralyzovala provoz na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem. Společnost Lufthansa dnes musela zrušit 140 letů včetně ranního pražského spoje. Pozdější let z české metropole už měl pouze zpoždění. Nynější protest zahájilo zhruba 200 zaměstnanců oddělení pro řazení, navádění a parkování letadel. Až do čtvrtka požadují s podporou odborů vládní garanci zvýšení mezd. Provozovatel letiště Fraport však požadavky odborů kritizuje a považuje je za nereálné.

Již v neděli Letiště Praha oznámilo, že byl kvůli stávce zrušen dnešní ranní přílet v 7:45 i odlet v 8:20 do Frankfurtu společnosti Lufthansa. „Z Prahy byl zhruba o hodinu a půl opožděn ranní let ČSA. Letadlo odletělo v 8:53 namísto plánovaných 7:20,“ sdělila mluvčí letiště Eva Krejčí.„ Další změny letů hlášeny nemáme,“ dodala.

Lufthansa dodala, že všechny zrušené lety byly po Evropě a v rámci Německa. Mezinárodní lety prý nebudou stávkou ovlivněny. Mluvčí Fraportu dodal, že kromě letů Lufthansy bude zrušeno dalších 60 letů. Na letišti se dnes očekává zhruba 1 300 odletů a příletů.

Stávka na frankfurtském letišti odsoudila řadu cestujících k dlouhému čekání.
Zdroj: ČT24

Nová stávková akce navazuje na téměř týdenní stávku, která trvala do středy. Kvůli minulé stávce muselo být zrušeno přes 1 000 letů, včetně několika letů do Prahy. Odboráři stávku přerušili ve středu a začali se společností Fraport jednat, o víkendu však rozhovory zkrachovaly. Odbory proto rozhodly, že v neděli se ve 21:00 SEČ začne stávkovat znovu, a to až do čtvrtečních 5:00. Frankfurt je největší letiště v Německu a třetí nejrušnější v Evropě. Denně odbaví zhruba 1 300 letů, z nichž většinu zajišťuje Lufthansa. Loni se počet cestujících odbavených frankfurtským letištěm zvýšil o 6,5 procenta na rekordních 56,44 milionu.