Raiffeisenbank za loňský rok vykázala rekordní zisk

Praha – Pokles opravných položek nebo absence dluhopisů zadlužených zemí pomohly páté největší bance v ČR – Raiffeisenbank – ke zvýšení čistého zisku o 22 procent. Rekordní profit za loňský rok činí v absolutních číslech 2,22 miliardy korun. Banka nyní obsluhuje klienty na zhruba 125 pobočkách, v letošním roce tuto pobočkovou expanzi dokončí otevřením několika posledních obchodních míst. Z ostatních velkých bank výsledky zatím zveřejnila Komerční banka a ČSOB. Komerční bance v loňském roce klesl meziročně čistý zisk o 28,9 procenta na 9,5 miliardy korun. Československá obchodní banka ve stejné položce vykázala 11,17 miliardy korun. V obou případech byl mírný pokles oproti předchozímu období způsoben právě řeckými dluhopisy v držení bank.

Raiffeisenbank podle svého vedení bez potíží splňuje požadavky rakouských regulátorů na poměr úvěrů a vkladů. „Rok 2011 byl pro nás rekordní, nikdy v historii jsme na tom nebyli lépe ve výši zisku, kapitálu či likvidity. K nárůstu zisku přispěl fakt, že nedržíme ani korunu v dluhopisech Řecka ani jiných ohrožených zemí, dále nám klesla tvorba opravných položek a přitom se nám dařilo růst v úvěrování i vkladech,“ uvedl generální ředitel Raiffeisenbank Lubor Žalman.

Čisté úrokové výnosy meziročně kvůli poklesu marží bance poklesly o 3,4 procenta na 6,8 miliardy Kč, čisté příjmy z poplatků díky oživení obchodování ve firemním sektoru a růstu počtu transakcí vzrostly o 18 procent na 2,2 miliardy korun. „Příjmy z poplatků se na celkových příjmech podílejí 21 procenty, což je výrazně méně, než je evropský standard,“ uvedl mluvčí banky Tomáš Kofroň.

Objem úvěrů bance meziročně vzrostl o 3,8 procenta na 158,5 miliardy korun. Objem vkladů se zvýšil o 14,3 procenta na 143,9 miliardy Kč, k nárůstu vkladů došlo především na spořicích účtech.

Ztráty ze znehodnocení úvěrů a jiných pohledávek klesly u banky meziročně o 15,4 procenta na 1,9 miliardy korun. K poklesu dochází podle Kofroně především ve firemním sektoru. K dobrému výsledku pomáhá i úspěšné vymáhání nesplácených pohledávek, uvedla banka.

Kapitálová přiměřenost banky ke konci loňského roku dosáhla 12,04 procenta, zatímco o rok dříve to bylo 10,49 procenta.