Firma Lego hodlá zdvojnásobit výrobu v Maďarsku, aby uspokojila vánoční poptávku

Dánský výrobce hraček Lego investuje přes sto milionů eur (zhruba tři miliardy korun) do zdvojnásobení výrobních kapacit své maďarské továrny. Chce tak odstranit problémy s nedostatkem svých populárních stavebnic, se kterými se v posledních letech potýká během vánoční sezony. Lego stavebnice vyrábí rovněž v České republice.

Největší výrobce hraček na světě uvedl, že nová investice by mohla do roku 2020 v maďarském městě Nyíregyháza vytvořit až 1600 nových pracovních míst. V současnosti zde Lego zaměstnává zhruba 2400 lidí.

Práce na rozšíření maďarské továrny by měly začít v příštích měsících, nové kapacity by měly být připraveny k výrobě do roku 2018. Loni v dubnu Lego otevřelo třetí výrobní halu ve svém závodě ve středočeském Kladně, ve kterém zaměstnává více než dva tisíce lidí. Firma nyní staví továrnu také v Číně, kde by měl být  provoz zahájen v příštím roce.

Přispěje také maďarská vláda

Maďarský ministr zahraničních věcí a obchodu Péter Szijjártó upřesnil, že Lego na rozšíření továrny vynaloží ze svých zdrojů 30 miliard forintů (2,6 miliardy korun). Maďarská vláda pak na investici přispěje částkou 4,4 miliardy forintů (téměř 400 milionů korun). Lego nyní podle ministra v celém Maďarsku zaměstnává přes 10 tisíc lidí.

Firma loni nebyla schopna vyřídit všechny předvánoční objednávky, ačkoli její továrny v Dánsku, České republice, Mexiku a Maďarsku pracovaly na plný výkon, napsala agentura Reuters.

Vydáno pod