Berkshire Hathaway vybrala Buffettova nástupce, jméno tají

Omaha (USA) - Americká investiční společnost Berkshire Hathaway už má člověka, který na vedoucí pozici nahradí legendárního Warrena Buffetta. Ten totiž podnik asi před 60 lety zakládal, dnes je mu jednaosmdesát. Buffett o svém nástupci informoval akcionáře, jméno ale zatím tají. Uvedl jen, že firma je s osobou příštího šéfa spokojena. Buffett znovu ujistil, že zatím nemá v úmyslu z řídící funkce odejít.

Buffett poznamenal, že podnik má v záloze ještě dva dobré kandidáty. Až dosud jen říkal, že správní rada má vytipované tři lidi. Berkshire Hathaway vyjasnila i několik dalších otázek ohledně Buffettova nástupnictví, a to tím, že zvolila dva manažery hedgeových fondů. Buffett řekl, že mají inteligenci, úsudek i charakter na to, aby jednou mohli spravovat celé portfolio. „Správní rada sdílí z mého nástupce stejné nadšení. Je to člověk, jehož dobře znají a jehož manažerské a lidské kvality obdivují,“ řekl Buffett.

Tím rozptýlil dohady, že firma pořád někoho hledá, anebo že má seznam lidí vhodných na tuto pozici. Teď je jasné, že už je vybráno. Buffett o novinkách investory informoval tradičně dopisem, který jim rozesílá jednou ročně, vždy spolu s výsledky hospodaření. Firma za čtvrté čtvrtletí vydělala přes tři miliardy dolarů (asi 56,9 miliardy Kč), což je o 30 procent méně než před rokem. Buffett přiznal, že se tentokrát mýlil v odhadu vývoje realitního trhu. 

Buffett potvrdil, že firma teď dává přednost akciím

Buffett na sobotní valné hromadě v Omaze akcionářům řekl, že podnik bude pokračovat v akvizicích a že Buffett v současné době preferuje akcie před dluhopisy a zlatem. Příznivě hodnotí vyhlídky americké ekonomiky. Buffett je považován za jednoho z nejvýznamnějších investorů poslední doby. Od založení své firmy byl schopen majetek akcionářů zhodnocovat rychleji, než se zvyšovala hodnota celého trhu. Za to si vysloužil několik přezdívek, z nichž nejčastější je zřejmě „věštec z Omahy“. Buffett se také každoročně objevuje na prvních místech mezi nejbohatšími lidmi světa. Jeho majetek časopis Forbes odhaduje na 50 miliard dolarů. 

Navzdory obrovskému majetku, jímž disponuje, se o Buffettovi například ví, že se nezdravě stravuje. Pověstná je jeho závislost na hovězím. I během valné hromady Buffett vtipkoval, že než zemře, klidně spořádá ještě dalších dvanáct milionů kalorií. Buffett už v minulosti avizoval, že do důchodu se nechystá. Zemřít prý hodlá při práci.

Vydáno pod