Apple uvažuje nad výplatou dividend

Los Angeles - Apple by mohl po letech začít svým akcionářům vyplácet dividendy. Naznačil to ve čtvrtek nástupce Stevea Jobse Tim Cook. Akcie firmy jsou totiž zatím nejvyšší v historii. Tento týden Apple navíc vyhrál spor s čínskou firmou a může dál prodávat tablety na tamním trhu.

Apple má sice dost důvodů k radosti, konkrétně 98 miliard dolarů v hotovosti, ovšem na schůzi akcionářů  bylo překvapivě dusno. Generální ředitel Tim Cook nejdřív ohlásil, že investorům nejspíš vyplatí peníze v dividendách. Nakonec ale nic konkrétního neprozradil a akcionáře tak zaskočil.

Scott Sutherland, generální ředitel Equity Research

„Myslím, že je to pro ně lákavá cesta. A dividenda udělá i druhou věc. Příláká nové akcionáře, kteří hledají akcie s výplatou dividend.“

Vyloučit se nedá ani to, že Apple nakonec odkoupí vlastní akcie, nebo přistoupí k akvizici. Akcie totiž nedávno dosáhly na historickou hranici 526 dolarů za kus. Před sídlem Applu v kalifornském Cupertinu se během jednání sešly desítky demonstrantů. Podmínky v čínských továrnách, které v minulých dnech propírala média, jsou podle nich pod úroveň západní firmy.

Vyplatí nakonec Apple dividendy? (zdroj: ČT24)

„Spotřebitelé se dnes zajímají o podmínky, za kterých firmy své produkty dělají. Už není možné vyrábět na druhém konci světa s mizernými pracovními normami, nebo za nízkou mzdu, aniž by se o tom zákazníci dověděli,“ tvrdí profesor managementu z Bostonské univerzity James Post.

Z Číny má Apple i dobré zprávy. Soud v Šanghaji totiž zamítl žádost čínské firmy Proview o zablokování prodejů tabletů Apple na místním trhu. Proview se ale nevzdává a rozjíždí další kolo soudních sporů, tentokrát přímo u Applu doma - v Kalifornii.