Nafta se už v Česku v průměru tankuje za méně než 27 korun

Pohonné hmoty pokračují ve zlevňování. Na českých čerpacích stanicích se benzin Natural 95 prodává za průměrných 28,10 koruny na litr. Naftu už řidiči natankují v průměru za méně než dvacet sedm korun za litr. Naposledy se pod tuto hranici dostala před šesti lety.

Během týdne benzin v průměru zlevnil o devatenáct haléřů na 28,10 koruny, nafta o 39 haléřů a tankuje se v průměru za 26,64 koruny. Vyplývá to z informací společnosti CCS, která ceny sleduje. „Zlevnění v nejbližších dvou týdnech by mělo být v rozsahu několika desítek haléřů,“ uvedl analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Situaci ovlivňují i dlouhodobě klesající ceny ropy. Ve středu se přechodně cena ropy Brent dostala pod třicet dolarů za barel, o den dřív se pod hranici podívala i americká lehká ropa WTI.

Praha si drží pozici nejdražšího místa k tankování

Nejdražší pohonné hmoty jsou nadále u čerpacích stanic v Praze. Natural v hlavním městě stojí průměrných 28,94 Kč za litr a diesel 27,98 Kč za litr. Druhá nejvyšší průměrná cena benzinu je na Vysočině a v případě nafty na jihu Moravy.

Naopak nejlevnější benzin natankují řidiči v Libereckém kraji. Tamní pumpy ho prodávají v průměru za 27,57 koruny za litr. Nafta vyjde motoristy nejlevněji v Pardubickém kraji, a to na průměrných 25,68 Kč za litr. Pod 26 korun se diesel dostal ještě v Královéhradeckém kraji.

Vývoj cen pohonných hmot
Zdroj: Kurzy.cz

Ceny u českých čerpacích stanic postupně klesají několik měsíců, ještě počátkem loňského července byly pohonné hmoty zhruba o pět korun dražší, a v roce 2012 se dokonce benzin vyšplhal nad 38 korun a nafta nad 37 korun za litr.

Ceny ropy omezují projekty

Nízké ceny ropy neovlivňují jenom částku, kterou nechá řidič na čerpací stanici. Nutí také světové firmy snižovat náklady kvůli přežití. Od roku 2014 byly odloženy nebo zrušeny ropné a plynárenské projekty v hodnotě 380 miliard dolarů (9,4 bilionu korun), včetně projektů za 170 miliard dolarů plánovaných mezi roky 2016 a 2020. Vyplývá to ze zprávy energetické konzultační společnosti Wood Mackenzie (WoodMac).

„Co začalo koncem roku 2014 jako sestřihání volitelných výdajů na průzkum a projekty před rozvojem, se stalo plně chirurgickým zákrokem k odstranění všech provozů, které nejsou životné důležité, a také kapitálových výdajů,“ uvedl analytik WoodMac Angus Rodger.

Ropná plošina u Libye
Zdroj: Reuters/Darrin Zammit Lupi

Ceny ropy od poloviny roku 2014 klesly o 70 procent a nyní se pohybují na nejnižší úrovni od roku 2004. Kvůli růstu globální produkce zůstávají na trhu neprodané stovky tisíc barelů ropy denně, zatímco poptávka, zvláště v kdysi rostoucí Asii, se výrazně snížila.

Nejhůře se omezení dotklo projektů v oblasti hlubinné těžby z moře, které se na celkovém počtu odložených projektů podílejí více než polovinou, napsala agentura Reuters.