EK předpovídá pro letošek eurozóně propad, zhoršila i výhled ČR

Miláno - Evropská komise dnes výrazně zhoršila výhledy evropské ekonomiky na letošní rok. Hospodářství eurozóny podle její nové prognózy propadne o 0,3 procenta, ač ještě v listopadu očekávala růst o 0,5 procenta. V případě celé Evropské unie bude hrubý domácí produkt letos stagnovat, přestože to v listopadu vypadalo na růst o 0,6 procenta. Recesi pro letošek Brusel čeká u devíti z 27 zemí unie. Pro Česko počítá komise se stagnací.

Největší propad čeká dluhovou krizí těžce zkoušené Řecko, pro které komise čeká pokles o 4,4 procenta. Portugalský hrubý domácí produkt klesne o 3,3 procenta. Zhoršení ekonomické situace čeká i Itálii a Španělsko, tedy dvě významné evropské ekonomiky, u nichž existují obavy, že by se do nich mohla přenést dluhová nákaza. U Itálie komise předpovídá snížení HDP v letošním roce o 1,3 procenta a u Španělska o procento.

Komise zhoršila výhled Německa, Francie i Česka

Německu, které je klíčovým exportním partnerem Česka, Evropská komise nově předpovídá hospodářský růst v rozsahu 0,6 procenta, což ale je méně, než čekala na podzim. V tehdejší prognóze předpověděla růst o 0,8 procenta. Francii komise snížila odhad růstu na 0,4 procenta z dřívějšího odhadu 0,6 procenta.

Zhoršení prognózy postihlo i Českou republiku. Zatímco ještě v listopadu pro ni komise počítala s růstem hrubého domácího produktu o 0,7 procenta, podle nové prognózy letos hospodářství čeká stagnace. Komise podotkla, že data o spotřebitelské důvěře v Česku ukazují na pokles výdajů domácností na počátku letošního roku. „Odráží to zhoršování podmínek na pracovním trhu a růstu mezd na úrovni centrální vlády,“ uvedla komise v jednostránkové analýze k ČR. Výhled Bruselu je horší než očekávání českého ministerstva financí, které na konci ledna předpovědělo růst o 0,2 procenta.

Miroslav Kalousek, ministr financí (TOP 09)

"Prognóza Evropské komise není překvapivá, je v zásadě stejná jako lednová prognóza ministerstva financí. Obojí se dá nazvat termínem stagnace. (…) To, že prognózy předvídají stagnaci, je z mého pohledu ještě optimistický scénář a byl bych rád, kdyby zůstal zachován."

Ze zhoršeného výhledu není překvapen ani Svaz průmyslu a obchodu. Podle mluvčího svaz na základě předchozích výzkumů odhadoval kladnou nulu vývoje českého HDP už na konci minulého roku. Eurozóna ve své kondici a v tempech růstu ekonomické výkonnosti bude podle svazu slabší než Česká republika.

Dopad stagnující ekonomiky - zřejmě další propouštění

Už teď je jasné, že o práci přijdou lidé v kolínské automobilce TPCA. „V letošním roce očekáváme dvaceti procentní pokles ve výrobě, v květnu pak propustíme 150 agenturních zaměstnanců,“ říká Radek Kňava, ředitel komunikace v TPCA.

Rehn se snaží vzbudit optimismus

„V porovnání s naší listopadovou prognózou se výhled zhoršil a dál zůstávají rizika, která ohrožují růst ekonomiky. Jsou tu ale i náznaky stabilizace. Hlavně ty, které se objevily v poslední době,“ zdůraznil eurokomisař pro měnové záležitosti Olli Rehn. Podle něj ekonomická nálada je sice stále na nízkých úrovních, ale stres na finančních trzích polevuje.

Krom toho se najdou v Evropě i země, které v roce 2012 čeká poměrně solidní hospodářský růst. Nejlépe si povede podle komise Polsko, jehož ekonomika si polepší o 2,5 procenta. Následovat bude Litva s růstem o 2,3 procenta a Lotyšsko s růstem o 2,1 procenta.

Olli Rehn
Zdroj: ČT24

Celkově ale vyznívá prognóza lépe, než očekávali ekonomové. Jejich konsensus předpovídá eurozóně propad o 0,5 procenta. Od podzimu totiž přišla řada špatných zpráv. EU se na druhou stranu snažila s krizí bojovat. „S ohledem na některé zásahy, které v tomto roce podepřely důvěru investorů, především dodávky peněz od Evropské centrální banky, by to nemuselo být až tak pesimistické,“ podotkl v rozhovoru pro ČT24 analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Kvůli krizi zveřejní komise i prognózu Česka

Novou prognózu Rehn představil v době, kdy se nad Evropou vznáší hrozba recese, do níž se už některé státy bloku ponořily. Recesi vyvolala především dluhová krize. Kvůli ní musejí země přistupovat k nepopulárním reformám a škrtům. V jejich důsledku ale podle některých ekonomů hrozí podvázání ekonomiky.

Za normálních okolností by v této prozatímní prognóze komise zveřejnila jako tradičně jen makroekonomická data pro EU, eurozónu a sedmičku největších ekonomik bloku. Kvůli rychle se měnícím ekonomickým podmínkám se však rozhodla zhodnotit stav ve všech zemích, tedy i v České republice.

Vydáno pod