Česká skupina EPH získá od RWE elektrárnu Lynemouth. Ta má přejít z uhlí na biomasu

Česká skupina Energetický a průmyslový holding (EPH) koupí od německé společnosti RWE uhelnou elektrárnu Lynemouth na severovýchodě Anglie. Hodnota transakce nebyla zveřejněna. EPH ovládají finančníci Daniel Křetínský a Patrik Tkáč.

Český energetický koncern si pořizuje za kanálem La Manche už druhou uhelnou elektrárnu. Před nedávnem koupil i závod v Eggborough s kapacitou jako Dukovany. „Jsou to rizikové investice, protože uhelná energetika v Evropě je vesměs na ústupu. Nicméně může to být výhodná investice, když je nízká cena,“ uvedl analytik poradenské společnosti ENA Jiří Gavor.

Aktuálně zakoupená elektrárna má výkon 420 megawattů. RWE, druhý největší energetický koncern v Německu, ji převzal v roce 2012 od společnosti Rio Tinto Alcan. Její provozovatel, společnost Lynemouth Power, nyní pracuje s dodavateli na technickém řešení, které by umožnilo přestavbu elektrárny na biomasu, uvedla RWE. 

Projekt dostal loni v prosinci zelenou od Evropské komise k získání příslušné podpory od britské vlády. RWE tehdy uvedla, že konverze bude trvat 18 měsíců.

Cílem EPH je konverze elektrárny Lynemouth na spalování biomasy… EPH tak potvrzuje svůj dlouhodobý zájem o britský trh. Zároveň robustně posilujeme v oblasti výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů.
Daniel Křetínský
předseda představenstva EPH

Po přestavbě na biomasu bude elektrárna vyrábět ročně takové množství nízkouhlíkové elektřiny, které odpovídá spotřebě zhruba 700 tisíc britských domácností, uvedl EPH v tiskové zprávě.

EPH pokračuje v nákupech

EPH je v České republice největším dodavatelem tepla a druhým největším dodavatelem elektřiny. Na Slovensku je lídrem plynárenského odvětví. Křetínský a Tkáč společně drží zhruba dvě třetiny akcií EPH. Zbytek akcií vlastní skupina J&T.

EPH britskou akvizicí stupňuje expanzní vlnu z loňska, kdy koupila sedm plynových a uhelných elektráren v Itálii a tři teplárny v Budapešti. V prosinci pak oznámila, že podepsala dohodu o koupi zhruba dvoutřetinového podílu ve firmě Slovenské elektrárne od italské společnosti Enel. Celková hodnota transakce činila 750 milionů eur (přes 20 miliard korun).

EPH buduje evropský holding. Co má momentálně rozjednané, tak kdyby vše vyšlo, byla by potřeba financí urgentní. Zároveň by vzniklo uskupení, které je mohutné a silné a které může být zajímavé pro zahraniční investory.
Jiří Gavor
analytik poradenské společnosti ENA
EPH
Zdroj: ČT24

„Jednak je v Evropě hodně investičních příležitostí. Lze získat některá aktiva velice výhodně. Za druhé EPH je skupina, která sleduje velmi agresivní finanční strategii,“ zmínil Gavor.

S nákupy přitom společnost neplánuje skončit. Rozhlíží se třeba na německém trhu, kde už podniká. Chce koupit uhelné doly a několik typů elektráren skupiny Vattenfall.