Čínské akcie zakončily divoký týden v plusu, za pět dnů však ztratily 10 procent. Stát chystá velké investice

Zklidnění na čínských akciových trzích přinesl páteční závěr turbulentního týdne. Hlavní indexy posílily o dvě procenta, za celý první týden letošního roku však ztratily zhruba deset procent. Čína také poprvé po devíti dnech umožnila posílení své měny.

I během pátku sice zažívaly burzy silné výkyvy,  ale trh se již vracel k normálu, jak uvedl podle agentury Reuters analytik společnosti Kaiyuan Securities Tchien Wej-tung.

Zklidnění pomohlo i to, že čínská komise pro cenné papíry a burzy přestala uplatňovat mechanismus automatického přerušování obchodů při velkých výkyvech, který tento týden dvakrát zastavil obchodování. Systém nazývaný „jistič“ měl zmírnit nadměrnou kolísavost na trzích, podle čínské komise ale nefungoval tak, jak se předpokládalo, a nadělal víc škody než užitku.

První čtvrthodinovou pauzu v obchodování systém podle kritiků spouštěl příliš brzy. Investoři se pak snažili o to více prodávat, aby to stihli, než nastoupí přerušení obchodů. K němu podle tohoto pravidla docházelo automaticky, když se CSI300 vychýlil o sedm procent proti závěrečné hodnotě předešlého dne.

Investoři (nyní) mohou prodávat a nakupovat, jak se jim líbí… Pod mechanismem přerušení obchodů byl trh zadušen.
Tchien Wej-tung
analytik společnosti Kaiyuan Securities

Růst zaznamenaly akcie napříč všemi sektory. Někteří analytici se domnívají, že trhu zřejmě pomohly nákupy realizované čínskými vládními subjekty.

Centrální banka umožnila posílení měny

Čínská centrální banka také poprvé po devíti dnech stanovila vyšší střední kurz čínské měny k dolaru, kolem kterého může jüan oscilovat na každou stranu o dvě procenta. Ve čtvrtek banka srazila tento kurz na nejnižší úroveň od března 2011, což vyvolalo obavy, že čínská ekonomika je zřejmě v horší kondici, než se dosud předpokládalo. V pátek čínská měna zamířila vzhůru. Někteří obchodníci se domnívají, že čínská centrální banka intervenovala na její podporu.

Otřesy na čínských burzách a rostoucí obavy o druhou největší ekonomiku světa srážely tento týden akciové trhy po celém světě. Pro japonské akcie je to poprvé od roku 1949, kdy zahájily nový rok pěti ztrátovými seancemi za sebou. Index tokijské burzy Nikkei 225 klesl na nejnižší závěrečnou úroveň od září a za celý týden ztratil sedm procent. Ve ztrátě v pátek skončily také australské akcie, index jihokorejských akcií Kospi ale stoupl.

Nové investice do výstavby dálnic a mostů

Čína schválila investice do devíti infrastrukturních projektů v hodnotě zhruba 152,4 miliardy jüanů (574,9 miliardy Kč). Oznámila to podle agentury Reuters čínská státní plánovací komise. Peníze půjdou na výstavbu dálnic či mostů. Vláda v Pekingu zvyšuje výdaje na infrastrukturu, aby znovu posílila domácí ekonomiku, kterou zřejmě čeká nejpomalejší růst za více než deset let.

Jak podpořit růst Číny (zdroj: ČT24)

Šéf Asijské rozvojové banky (ADB) Takehiko Nakao prohlásil, že druhá největší ekonomika světa poroste letos o 6,7 procenta, navzdory nervozitě ohledně klesající hodnoty čínské měny a nedávnému propadu čínských akcií. Ve srovnání s jinými zeměmi je čínský růst podle něj „stále velmi vysoký“. Růst čínské ekonomiky za loňský rok ADB odhaduje na 6,9 procenta.

Za zpomalováním stojí stárnoucí populace, slábnoucí migrace venkovského obyvatelstva do měst, vyšší mzdy a vyšší příjem na obyvatele i opatření, která jsou ohleduplnější k životnímu prostředí, uvedl Nakao. Kvůli těmto faktorům je prý pro Čínu složitější udržet překotné tempo, kterým její ekonomika rostla v minulosti.