Babiš hodinu obhajoval evidenci tržeb. Opoziční poslanec Gazdík se "cítí nalomen"

Poslanci se po pauze na přelomu roku vrátili k projednávání elektronické evidence tržeb (EET). Pravicová opozice si zachovala svůj postoj s obstrukcemi a politici se tak tématem budou muset zabývat znovu za dva týdny. Minimálně jeden ze zástupců nevládních stran Petr Gazdík (TOP 09-S) ale kritiku tentokrát mírnil a ocenil věcné odpovědi ministra financí Andreje Babiše (ANO).

Pravicová opozice ve Sněmovně opět cupovala zavedení elektronické evidence tržeb. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) projekt naopak hájil. Podle něj je kolem systému stále mnoho nepochopení. Uvedl, že jde o evidenci tržeb, nikoli zákazníků a jejich spotřebitelského chování. Podnikatel zadá tržbu do pokladního zařízení tak, jak je zvyklý už nyní, vše ostatní - tedy přenos dat finanční správě a zpětné dodání potvrzení, se odehraje samočinně. „Pro podnikatele se nic nezmění proti postupu, který znají nyní,“ zdůraznil.

Myslím si, že zákon nakonec bude, protože to chce vládní koalice, a ta má právo prosadit svůj volební program. A pak voliči posoudí, zda měl pravdu ministr Babiš nebo opozice.
Radko Kubičko
komentátor Českého rozhlasu

Pozornost vyvolalo vystoupení místopředsedy sněmovny za TOP 09 Petra Gazdíka (TOP 09-S), který Babišův skoro hodinový projev ocenil. Gazdík řekl, že takto si představuje parlamentní diskusi. „Já se cítím být částečně nalomen,“ prohlásil. Později Gazdík uvedl, že se nejednalo o ironii, Babiš podle něj odpověděl částečně na tři jeho argumenty proti evidenci tržeb, má ale ještě řadu dalších. Později dodal, že tak nejspíš nebude pro zákon hlasovat. Šlo mu hlavně o to, ocenit, že ministr financí odpověděl věcně.

Evidence tržeb je pro nás symbolem snahy zavádět v České republice dohlížitelský stát, novou formu socialismu.
Petr Fiala
Předseda vlády ČR

Vláda si od elektronické evidence tržeb slibuje omezení šedé ekonomiky a tím i narovnání podnikatelského prostředí a vyšší výběr daní. Pravice naopak tvrdí, že evidence zničí hlavně drobné živnostníky, kterým ztíží práci a zvýší výdaje. Varuje také před možným zneužitím získaných dat. ODS proto chce ve sněmovně podle svého předsedy Petra Fialy dál bránit přijetí zákona o elektronické evidenci tržeb, a to všemi silami a možnostmi, klidně do konce volebního období.

TOP 09 předem ohlásila, že bude postupovat tak, aby sněmovna zákon nikdy neschválila. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) přesto věří, že poslanci o zákonu ještě tento měsíc rozhodnou. Koalice podle šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka počítá s tím, že se o zákonu povede debata ještě dvakrát nebo třikrát, než se přistoupí ke konečnému hlasování. Se zavedením elektronické evidence tržeb přitom počítá už letošní státní rozpočet. 

Podobně jako Faltýnek mluvil i předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák, podle něhož musí mít každá obstrukce opozice svůj konec. „Právo opozice je říct k projednávaným zákonům, co uznají za vhodné, ale také je právo většiny ve sněmovně schválit zákony,“ uvedl Sklenák.

Koaliční shodu na postupu potvrdil i šéf lidoveckých poslanců Jiří Mihola, podle kterého nechce vláda nikomu upírat možnost uplatnit všechny věcné argumenty, ale zároveň má všechno mít svůj konec. Podotkl také, že nevidí ze strany pravicové opozice snahu o kompromis, ale jen odmítání návrhu bez náznaku společného řešení.

ODS v Senátu se k podobně masivním obstrukcím jako ve sněmovně nechystá, pokud se zákon o EET do horní komory dostane, řekl místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS). Důvodem je podle něj časový limit, který senátoři na projednávání zákonů z ústavy mají. Pokud by horní komora o zákonu během 30 dnů nerozhodla, putoval by k prezidentovi jako přijatý.

I vláda má své nástroje

Vzhledem k už několikátému kolu obstrukcí zvažuje také vládní koalice, jaké kroky může podniknout k tomu, aby jeden ze svých klíčových zákonů prosadila. „My máme jisté mechanismy, jak omezit dobu pro vystupování jednotlivých poslanců a zvážíme, zda tyto nástroje nepoužít,“ uvedl Hamáček.

Obstrukce není ideální nástroj, poškozuje pověst demokracie v očích veřejnosti.
Ondřej Preuss
katedra ústavního práva PrF Univerzity Karlovy

Ve sněmovně, kde má vládní koalice většinu, by tak nastala situace, kdy by poslanci přijali usnesení o ukončení rozpravy a hlasování. Podle místopředsedkyně dolní komory Jaroslavy Jermanové by se tak mohlo stanovit – a odhlasovat – pevné datum a hodina hlasování o EET. „Je to procedurální návrh s oporou v jednacím řádu. Pokud bude většina, i toto je možná cesta,“ prohlásila v Událostech, komentářích.

Problém je v tom, že by po tomto kroku s největší pravděpodobností následovala ze strany opozice ústavní stížnost. „Je to ohrožení pravidel demokratického parlamentarismu a nám nezbude, než se obrátit na Ústavní soud,“ zmínil Petr Fiala.

Hnutí ANO tak chce navrhnout změnu jednacího řádu sněmovny. Čas na projednání zákonů by tak měl být omezený a rozdělený mezi jednotlivé poslanecké kluby.