Němci mění jádro za větrníky, ČEZ na tom chce vydělat. Nakoupí větrné parky

ČEZ plánuje investice do německé obnovitelné energetiky (zdroj: ČT24)

Energetická společnost ČEZ bude v Německu investovat do větrných farem. Obnovitelné zdroje by tam měly do roku 2022 nahradit všechny jaderné elektrárny. ČEZ tak v následujících pěti letech počítá s investicemi v řádu stovek milionů eur. Spojí se kvůli tomu s tamní skupinou Aquila Capital, která má ČEZu vyhledávat zajímavé projekty.

„Celková kapacita by mohla být kolem 120 megawattů (MW), záleží na kvalitě projektů, které nám Aquila Capital bude schopna vyhledat. V tuto chvíli již máme první nabídku na asi 30MW projekt, kterou budeme analyzovat,“ uvedl šéf týmu Rozvoj a ředitel divize zahraničí ČEZ Tomáš Pleskač. Pro srovnání: Instalovaný výkon největší české jaderné elektrárny v Temelíně je asi 2000 MW.

Společnost ČEZ je zkušený strategický investor v oblasti větrné energie, kterého budeme na německém trhu s naším obsáhlým know-how a přístupem k investování rádi doprovázet.
Susanne Wermterová
ředitelka speciálního investičního týmu Aquila Capital

Jednat se podle Pleskače může jak o podíly větrných farem v provozu, tak o projekty před výstavbou se schválenou formou podpory.

Cesta od jádra k obnovitelným zdrojům

Německo po havárii japonské jaderné elektrárny Fukušima v roce 2011 rozhodlo o předčasném uzavření všech jaderných elektráren v zemi. Jaderné zdroje by měly přestat dodávat elektřinu do sítě nejpozději v roce 2022. Jejich výkon by měly nahradit obnovitelné zdroje energie, mimo jiné právě větrné parky. Země chce omezit i výrobu elektřiny z uhlí.

Už loni učinil ČEZ v Německu prostřednictvím své dceřiné firmy Inven Capital dvě investice v oblasti takzvané decentralizované energetiky. Nejprve v červenci vstoupil do firmy Sonnenbatterie, která vyrábí bateriová úložiště. Výše investice se tehdy odhadovala na nižší stovky milionů korun.

V listopadu pak společnost vstoupila do firmy Sunfire. Hlavním produktem této společnosti jsou palivové články, které dokážou přeměnit palivo, například zemní plyn, na elektřinu a teplo, ale i elektřinu zpět na vodík a další plyny. Cenu transakce ani velikost podílu ČEZ nezveřejnil.

  • ČEZ je největší česká energetická firma. Jeho majoritním akcionářem je stát, který drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií.
  • V  Bulharsku má ČEZ dvě distribuční společnosti a uhelnou elektrárnu ve Varně.
  • Zdroj: ČTK