Travel Sevice opět ve výkyvu. Zisk se mu předloni propadl o 100 milionů

Leteckému dopravci Travel Service, který je spolumajitelem Českých aerolinií, klesl předloni zisk na 60 milionů korun - to je o téměř 100 milionů korun méně oproti předchozímu období. Výkony společnosti přitom stouply o skoro dvě miliardy na 15,7 miliardy korun. Podobný výkyv zaznamenal dopravce i rok předtím.

„Výsledek hospodaření byl ovlivněn zajištěním pevné ceny leteckého paliva na rok 2015 na finančních trzích a oslabením koruny vůči dolaru,“ uvedla mluvčí společnosti Vladimíra Dufková a zároveň upozornila na to, že provozní zisk naopak velmi výrazně vzrostl – ze 149,5 milionu v roce 2013 na předloňských 274 milionů.

Podobný výkyv v ziskovosti zaznamenal dopravce i mezi léty 2012 a 2013, kdy se hrubý zisk zvýšil ze 64 milionů korun na 219 milionů korun. Předloňský hrubý zisk poté opět propadl na 70 milionů korun.

Firmy v Česku mají povinnost uvést hospodářské výsledky vždy do konce následujícího roku.

Desetina v čínských rukou

Travel Service patří do skupiny Unimex Group. Tu vlastní podnikatelé Jiří Šimáně a Jaromír Šmejkal. Od loňského října drží desetiprocentní podíl v dopravci čínská investiční společnost CEFC, která se rozhodla investovat kromě leteckého dopravce mimo jiné do nákupu podílu ve fotbalové Slavii, Pivovarech Lobkowicz Group nebo v mediálních skupinách Médea Group a Empresa Media. CEFC původně oznámila, že má zájem koupit téměř polovinu letecké společnosti.

Travel Service na trhu působí od roku 1997. Je lídrem v charterové dopravě v Česku, na Slovensku a v Maďarsku, významný podíl trhu má i v Polsku. Zároveň je spolumajitelem Českých aerolinií, ve kterých drží 34procentní podíl. Flotilu společnosti tvoří čtyři desítky letadel, pravidelné linky provozuje pod obchodní značkou Smart Wings.

Vydáno pod