Analytici: AAA Auto se letos ze ztráty nedostane

Praha - I v letošním roce by měla skupina autobazarů AAA Auto hospodařit v červených číslech. Podle odhadů analytiků dosáhne ztráta za celý rok 2008 až dvou milionů eur, tedy asi padesáti milionů korun. Do ztráty se dostala dříve prosperující firma poprvé loni. Problémy jí způsobila především nevydařená expanze na východních trzích.

Ještě v roce 2006 vykazoval největší český prodejce ojetin zisk ve výši 175 milionů korun. O rok později už však bylo vše jinak, firma prodělala 120 milionů. Na vině byly především nové pobočky s logem AAA na východ od českých hranic. Ty spolkly velké investice, zisk však proti předpokladům nevytvořily žádný. 

K výsledkům společnosti nepřispěl ani nepříznivý vývoj v odvětví. V závěru roku zaznamenal český trh výrazný propad prodeje aut mimo jiné v souvislosti s individuálními dovozy ojetin, které zvýhodňuje silná koruna. V rámci restrukturalizace a snahy o obnovení ziskovosti propustila firma několik stovek lidí. To se projevilo v nárůstu personálních nákladů kvůli vyplácenému odstupnému.

Ztrátové hospodaření AAA Auto se odrazilo i v ceně akcií. Na burzy v Praze a Budapešti vstoupila firma v září 2007. První den obchodování se akcie společnosti prodávaly za bezmála 57 korun, dnes stojí méně než 24 korun.

Hospodaření společnosti by se mělo dostat do přebytku až v druhé polovině letošního roku. V letošním prvním čtvrtletí ještě firma podle odhadů analytiků prodělala 150 milionů korun, což je zhruba o 70 milionů méně než v posledním kvartále minulého roku. Oficiální výsledky vedení společnosti zveřejní v pátek.