Začne spor o reformu řeckých důchodů? Tsipras odmítá „nerozumné“ požadavky věřitelů

Řecko nevyhoví „nerozumným a nespravedlivým požadavkům“ svých věřitelů v otázce důchodů. Řekl to řecký premiér Alexis Tsipras, který však zároveň připustil, že důchodový systém je na pokraji zhroucení a musí se reformovat.

V rozhovoru pro deník Real News premiér uvedl, že dohodu s věřiteli bude země respektovat. Dohoda však podle něho počítá s možností ekvivalentních opatření, které již země začala uskutečňovat. Nejde tedy jen o škrty v důchodech.

Spory o způsob snížení deficitu státního penzijního systému dlouhodobě doprovázejí jednání vysoce zadluženého Řecka s jeho věřiteli. Tsiprasova vláda požadavky na snížení důchodů odmítá. Tvrdí, že domluvených cílů jde dosáhnout omezením předčasných odchodů do penze a alternativními škrty ve výdajích. 

Guvernér: Neúspěch jednání s věřiteli by ekonomika nevydržela

Guvernér řecké centrální banky Jannis Stournaras vyzval Tsiprasovu vládu k přijetí reforem domluvených v rámci záchranného programu. Ten počítá s poskytnutím až 86 miliard eur (2,3 bilionu korun) v příštích třech letech výměnou za nové reformy. A reforma chřadnoucího důchodového systému země patří k základním požadavkům věřitelů. 

Podle guvernéra by neúspěch jednání s věřiteli vedl k rizikům, která by ekonomika země nemohla vydržet. Uvedl to v článku pro list Kathimerini. Navíc by to připomnělo chaos z první poloviny roku 2015. Tehdy Řecko neúspěšně požadovalo na věřitelích zrušení úsporných kroků. Došlo k třítýdennímu zavření bank a zavedení kontroly nad výběry vkladů z peněžních ústavů.

Premiér je optimista, obyvatelé ne

Tsipras prohlásil, že věří ve schválení úprav důchodové legislativy parlamentem. V něm má jeho vláda těsnou většinu tří hlasů. Zároveň si myslí, že se do konce února podaří dokončit s věřiteli první revizi  plnění podmínek záchranného programu. To by otevřelo cestu k jednání o zmírnění řeckého dluhu. 

Tsipras slibuje obyvatelům, že v letošním roce dojde v Řecku po šesti letech krize opět k ekonomickému růstu, snížení zadluženosti, ukončení kontrol peněz a oživení zahraničního obchodu. Jeho optimismus však jeho spoluobčané podle nejnovějších průzkumů nesdílejí. Podle 55 procent respondentů se situace v zemi letos naopak zhorší, 61 procent obyvatel očekává, že se vrátí hrozba odstoupení Řecka od eura.

Miliardy již začaly proudit

Od loňské letní dohody již Evropský stabilizační fond uvolnil Řecku v listopadu dvě miliardy eur. V prosinci pak země schválila nové reformy (v privatizačním fondu či ve špatných úvěrech) výměnou za poskytnutí další miliardy. 

Současný záchranný program je již třetím v pořadí, který Řecko dostává.