Stát bude při hledání práce dál podporovat lidi starší 50 let

Mezi nezaměstnanými je stále více lidí, jejichž věk přesáhl 50 let. I v době, kdy se situace na trhu práce zlepšuje, nebývá pro ně jednoduché najít nové místo. Proto také letos hodlá ministerstvo práce a sociálních věcí zvýšit jejich šance podporou společensky účelných pracovních míst.

Příkladem může být Jana Eisertová, která třiadvacet let pracovala jako úřednice. Po ztrátě zaměstnání byla bez práce sedm měsíců a nového zaměstnavatele si našla sama. Místo pro ni vytvořil právě díky příspěvku od úřadu práce. „Nic jsem ho nestála, tak to místo zřídil,“ řekla Eisertová.

Ředitel Úřadu práce Louny Vratislav Pražák k tomu doplnil, že příspěvek se poskytuje ve výši 13 a 15 tisíc korun maximálně po dobu 9 měsíců.

Zaměstnavatelé se u starších lidí obávají zdravotního stavu, eventuálně sníženého výkonu a exekucí.
Vratislav Pražák
ředitel Úřadu práce Louny

Začátkem listopadu bylo mezi nezaměstnanými 131 tisíc lidí starších padesáti let. To představovalo 30 procent z celkového počtu. 

V pivovaru převládá spokojenost (zdroj: ČT24)

Dalším místem, kde státní finance prospěly, je pivovar v Žatci. Ten přijal na společensky účelné pracovní místo v loňském roce šest lidí. Podle jednatelky pivovaru Veroniky Štěpánkové převažují u takovýchto zaměstnanců výhody; jsou spolehliví, trpěliví a loajální.

Výhodou určitě je, že za peníze státu si můžeme tohoto člověka po určitou dobu vyzkoušet.
Veronika Štěpánková
jednatelka Žateckého pivovaru

Podle ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové je potřeba prodlužovat věk odchodu do důchodu a zároveň tuto „kategorii lidí“ zaměstnat. Proto se chystá i osvětová kampaň, která má přesvědčit hlavně zaměstnavatele. 

Celkem pak úřady práce za deset měsíců loňského roku umožnily svými příspěvky zaměstnat více než 26 tisíc lidí starších padesáti let, kteří byli předtím bez práce.